"Гроші фальшиві, зате строки справжні"

Олесь ЯНЧУК
13 листопада 2012

Олесь ЯНЧУК
для «Урядового кур’єра»

ПІДРОБКА. На Луганщині правоохоронці затримали фальшивомонетника. Працівники управління Державної служби боротьби з економічною злочинністю отримали інформацію про те, що один з раніше судимих та непрацюючих мешканців м. Первомайська — 25-річний молодик вирішив позмагатися з Нацбанком: за допомогою персонального комп’ютера та принтера він поліпшував свій фінансовий стан, «штампуючи» банкноти. Потім збував підробки у невеликих крамницях і кіосках, купуючи цигарки та пиво. Але з часом цього зловмисникові стало замало, захотілося перейти на новий рівень — реалізовувати несправжні гроші цілими партіями.

Оперативники ДСБЕЗ затримали молодика на гарячому під час спроби збути 120 купюр номіналом 50 гривень. Під час проведення обшуку за місцем проживання фальшивомонетника правоохоронці вилучили речові докази: персональний комп’ютер, принтер, засоби для нарізання «продукції». Найцікавіше те, що грошову «липу» зловмисник друкував на звичайнісінькому папері! Порушено кримінальну справу, винуватцеві загрожує покарання на строк до семи років позбавлення волі.

«Липові» гривні — «перепустка» до в’язниці. Фото з архіву редакції

Із подібними спритниками довелося мати справу й працівникам Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України в Дніпропетровській області. Вони припинили злочинну діяльність двох осіб, які виготовляли та збували гривневі фальшивки. А все почалося з того, що в торговельній мережі стали з’являтися підроблені купюри номіналом 200 та 500 гривень. Невідома дівчина розплачувалася «липою» за різні товари вартістю 100—150 гривень. Решту, звісно, отримувала справжніми грошима.

Відпрацьовуючи одну з версій, оперативники вийшли на двох жителів м. Дніпродзержинська. Як виявилося, організував кримінальний бізнес такий собі 35-річний умілець, а його 22-річна співмешканка збувала фальшиві гроші, виготовлені її благовірним з допомогою комп’ютерної і копіювальної техніки та акрилових фарб. Підробки розходилися по всій Дніпропетровщині і в обласному центрі. На рахунку фальшивомонетної парочки — понад два десятки кримінальних епізодів. За деякими даними, обоє міцно сидять на наркотичних засобах, тому неважко здогадатися, куди могли йти прибутки від махінацій.

До речі, збувальницю затримали «на гарячому», коли вона купувала рушник вартістю 70 гривень, за який спробувала розрахуватися підробленою купюрою номіналом 500 гривень.

Під час обшуку помешкання зловмисників правоохоронці вилучили неспростовні речові докази їхньої протиправної діяльності. Розслідування кримінальної справи, порушеної за ст.199 (Виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей…) КК України, триває. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua