"Гроші спрямували на виплату зарплати "

Світлана ГАЛАУР
21 квiтня 2012

БОРГИ

З працівниками харківського заводу імені Т. Шевченка почали розраховуватися

Харківський завод імені Т. Шевченка нині почав функціонувати в повному режимі, а його працівникам, які нещодавно перекривали одну з міських доріг, виплатили 2 млн грн боргів із зарплати. Про це повідомив заступник голови Харківської облдержадміністрації Андрій Моченков. За його словами, всі заводчани, а це понад тисяча людей, встигли отримати зарплату ще напередодні Великодніх свят.

На погашення заборгованості пішли гроші, які підприємство отримало від заводу імені Малишева за поставлену продукцію. Як  ділити  спільний «пиріг», вирішувала створена профспілкою погоджувальна  комісія,  оскільки «шевченківці» отримують диференційовану заробітну плату: хтось за місяць має невелику суму, а комусь належить 3-4 тисячі. Після довгих дебатів колектив вирішив, що гроші, які є на рахунках заводу, потрібно спрямувати на перенарахування зарплати, аби в середньому кожному працівникові дісталося по тисячі гривень. Найбільша сума, яку отримали заводчани згідно зі своїм рішенням, становила півтори тисячі гривень.

Нині загальна заборгованість з виплати заробітної плати перед працівниками підприємства залишається більш як 30 млн грн. Сума значна. Але працівники сподіваються на її отримання без подальших страйків, адже портфель замовлень заводу імені Шевченка заповнений і становить майже 32 млн грн. Зокрема, контракти із заводом імені Малишева обраховуються в 4,75 млн грн, з КБ імені Морозова —11,411 млн грн. Також укладено контракти з ДК «Укрспецекспорт» з виготовлення танка «Оплот».

Про готовність і надалі виконувати взяті на себе зобов’язання за укладеними контрактами розповів головний інженер заводу імені Шевченка Василь Лунін. За його словами, підприємство повністю оснащене випробувальною апаратурою, технологічним обладнанням і укомплектоване фахівцями. Йдеться лише про реалізацію замовлення та наявність авансу. Тільки-но все це у «шевченківців» буде, вони відразу приступлять до роботи. Василь Лунін наголосив також, що замовлення щодо спецтехніки може ефективно виконати сьогодні в Україні лише завод імені Шевченка. З одного боку, через те, що має багаторічний досвід роботи і є єдиним розробником як основної апаратури, так і випробувального обладнання, з другого — підприємство зберегло висококваліфікованих фахівців, здатних виконувати надскладні замовлення.

Вселяє надію в працівників заводу отримати зароблене, не вдаючись більше до радикальних дій, і те, що над розв’язанням їхніх проблем спільно працюють Кабінет Міністрів, керівництво області та ДК «Укроборонпром». Це підтвердив і Андрій Моченков. За його словами, питання про виділення коштів на погашення заборгованості із заробітної плати контролюється особисто Прем’єр-міністром Миколою Азаровим. Також ефективною є координація з «Укроборонпромом» щодо того, яким чином потрібно виходити із ситуації, адже підприємство проходить процедуру банкрутства і треба виходити на план оптимізації та підписання мирової угоди з кредиторами. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua