"Гроші Світового банку потрібні для реформ"

2 серпня 2012

ПЕРЕГОВОРИ. Валерій Хорошковський у Вашингтоні   вів мову про системні позики

Активізація співробітництва зі Світовим банком сприятиме ефективному впровадженню реформ в Україні. Про це заявив перший віце-прем’єр-міністр Валерій Хорошковський у розмові  з директором-розпорядником Світового банку Шрі Мульяні Індраваті, яка відбулась у м. Вашингтон.

За словами першого віце-прем’єр-міністра, успішна реалізація 11 інвестиційних проектів на загальну суму позик 1,72 млрд доларів США дасть змогу українським підприємствам-бенефіціарам не лише модернізувати засоби виробництва, а й залучити передові технології.

Сторони також обговорили стан підготовки системних проектів розвитку. Першочерговими з них мають стати «Друга програмна позика на реабілітацію фінансового сектору» на суму 350 млн дол. США та «Четверта позика на політику розвитку» на суму 500 млн дол. США.

Валерій Хорошковський заявив, що з огляду на прогрес у підготовці зазначених проектів українська сторона готова спільно з банком здійснити необхідні кроки з метою їх реалізації найближчим часом.

Перший віце-прем’єр-міністр у Вашингтоні також узяв участь у засіданні Українсько-американської ради з торгівлі та інвестицій. Наша мета — активізувати українсько-американське співробітництво в економічній сфері. Для цього слід прибрати перешкоди, які існують, та визначити головні завдання для міністерств та відомств, зазначив  український урядовець.

«США — стратегічний партнер України. Проте річний товарообіг на рівні 3,6 млрд дол. відповідає характеру наших відносин. Ми повинні активізувати двосторонню торгівлю», — заявив він. За словами Валерія Хорошковського, важливим і перспективним є розвиток міжгалузевого співробітництва. «Сьогодні ми вже маємо позитивні результати співпраці у сільському господарстві, авіаційній сфері, космосі. Але потенціал, що існує, використовуємо далеко не на повну потужність. Україна готова до пошуку нових форм залучення більшої кількості американських компаній для активізації співробітництва», — заявив він.

Окремо урядовець відзначив енергетичний напрям. Так, американська корпорація «Шеврон», яка виграла тендер на розробку родовищ сланцевого газу в Україні, — приклад для наслідування. «В української сторони є перелік інвестиційних проектів, у яких можуть узяти участь іноземні компанії. І ми вітатимемо прихід американського інвестора до України», — наголосив перший віце-прем’єр.  

Про збільшення товарообігу йшлося і під час зустрічі Валерія Хорошковського з Торговельним представником США Роном Кірком. Сторони обговорили стан та перспективи торговельно-економічної співпраці між Україною та США, домовилися про створення робочої групи з питань торгівлі. Метою цієї робочої групи буде усунення перешкод у торговельних відносинах між нашими країнами. Перший віце-прем’єр-міністр наголосив на тому, що важливим у цьому контексті є досягнення компромісних рішень щодо припинення дії антидемпінгових заходів щодо української продукції. Він також висловив зацікавленість у підготовці нових високотехнологічних проектів у галузі енергетики, повідомляє прес-служба першого віце-прем’єр-міністра.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua