"Харків: газу менше, а тепла більше"

Володимир ГАЛАУР
10 липня 2015

Про те, що енергоефективність Харківської ТЕЦ-3 шкутильгає на обидві ноги, було відомо давно не лише фахівцям і владі, а й пересічним громадянам. Бо ж запустили її ще 1 серпня 1934 року, й ця станція стала первістком  у родині теплоелектростанцій СРСР та його гордістю. Проте нині старенька вже не може задовольнити ані сучасних вимог щодо затрат палива, ані щодо надійності довоєнного обладнання, отож потребує серйозної модернізації. Це добре розуміють на підприємстві, тому за мінімальних можливостей намагаються оновити перш за все основні вузли та агрегати.

Як розповів директор ТЕЦ-3 Леонід Лисак, один турбогенератор почали встановлювати в цеху ще два з половиною року тому, та невдовзі забракло фінансування. Проте нині є всі підстави сподіватися, що його монтаж за рахунок коштів Світового банку буде завершено.

Леонід Лисак зазначив, що введення в експлуатацію нового обладнання дасть змогу поліпшити систему вироблення тепла, і витрати палива з питомих 250—252 кілограмів на 1 гігакалорію зменшаться до 144 кілограми на 1 гігакалорію. Також це дасть змогу відмовитися від менш економних водогрійних котлів, при цьому обсяг відпуску електроенергії зросте на 15—20 мільйонів  кіловат-годин. «Тобто це дасть нам можливість споживати меншу кількість газу на вироблення тієї самої кількості тепла», — зазначив директор ТЕЦ-3.

— Харків активно впроваджує технології енергоефективності та енергозбереження. Наші тарифи нижчі, ніж, наприклад, у Києві та Дніпропетровську, тому що ми щорічно вкладаємо мільйони гривень за рахунок обігових коштів підприємств у енергоефективні технології, —  розповів директор департаменту комунального господарства Харкова Віктор Кітанін. — Зараз ми очікуємо закінчення проведення тендерів, наші проекти пройшли всі необхідні експертизи, і як тільки отримаємо кошти — приступимо до роботи.

Він також повідомив, що завдяки модернізації ТЕЦ-3 вироблення теплової та електричної енергії тут зросте на 20—22%. За його словами, станція є основним об’єктом, на модернізацію якого залучатимуть кошти Світового банку. Всього на реалізацію цього проекту планують спрямувати близько 20 мільйонів доларів.

Оновлення підприємства та підвищення його енергоефективності тим паче важливе для мегаполіса, адже ТЕЦ-3 забезпечує тепловою енергією чверть всіх потреб системи централізованого теплопостачання Харкова в опалювальний період і до 50% гарячого водопостачання населенню в неопалювальний період в семи районах міста. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua