"Харківщина: бюджетний гаманець товстішає"

Володимир ГАЛАУР
5 лютого 2016

Фото Світлани СКРЯБІНОЇНевже і справді ми, довго запрягаючи,  нарешті вийшли на нову стартову лінію та поїхали із прискоренням? З огляду на результати податкових надходжень за перший місяць цього року це таки сталося. Як повідомили в Головному управлінні Державної фіскальної служби в Харківській області, в регіоні за січень зібрано 1,6 мільярда податків, що на 68% більше порівняно з аналогічним торішнім періодом. Зокрема, до держбюджету мобілізовано 1,1 мільярда гривень, що на 93,2% перевищує попередні показники, зведений бюджет поповнився на 343 мільйони гривень податку на доходи фізичних осіб, надходження від податку на додану вартість становлять 253 мільйони гривень, а від акцизу — 70 мільйонів.

Не можуть бути розчаровані й місцеві громади, до бюджетів яких фіскальна служба спрямувала майже півмільярда гривень, що перевищило показники торішнього січня більш ніж на 31%.

Крива графіка справляння податків упевнено поповзла вгору завдяки передусім динамічним змінам у реформованій системі. Це, безумовно, сприяло поліпшенню фінансової та податкової дисципліни, пружному і вивіреному відштовхуванню від досягнутого торік дна і мобілізації зусиль фіскальної служби, де також зрозуміли, що працювати по-старому  вже неможливо.

Окрім того, для вдалого початку податкового року сприятливими передумовами стали й напрацювання вкрай нелегкого 2015-го, в якому особливо великі підприємства та компанії  Харківщини змогли акумулювати та використати  досвід реалізації інвестиційних й інноваційних програм, оперативно й ефективно перебудувати свою діяльність, спрямувавши вектор свого розвитку на нові ринки.

Тенденція до вирівнювання і збільшення бюджетних надходжень стала формуватися в останні місяці минулого року, коли за основними категоріями податків та зборів почали відчутно зростати показники. Так, у грудні підприємства Харківського регіону сплатили понад 360 мільйонів гривень ПДВ, випереджаючи результати листопада на 73%, а грудня 2014 року — удвічі. Зі значним плюсом в останньому місяці порівняно з попередніми періодами було  зафіксовано податки до місцевих бюджетів та єдиний соціальний внесок.

Загалом великі платники податків, як засвідчує Спеціалізована ДПІ Харкова, торік  сплатили до державного бюджету України 2,7 мільярда гривень податку на додану вартість (це 12% із плюсом порівняно з аналогічним періодом минулого року), до місцевого бюджету спрямували 1 мільярд гривень платежів (на 15,6% більше, ніж у 2014-му) та на 5%  порівняно з минулим роком збільшили збір соціального, що становить 2,8 мільярда гривень.

Найбільш вагомий внесок у місцеві бюджети  та за іншими показниками зробили Південна залізниця, КП «Харківські теплові мережі», концерн АВЕК, КП «Харківводоканал», ПАТ «Турбоатом» та ДП «Завод «Електроважмаш». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua