"Харківські турбіни працюватимуть у Мексиці"

Світлана ГАЛАУР
22 листопада 2012

КОНТРАКТ. Найвищу у світі гідроелектростанцію Ла Йеска, виробництво електроенергії на якій забезпечать дві турбіни «Турбоатому» загальною потужністю 750 мегават, запущено в Мексиці. Пуск першої турбіни вже відбувся. Про це «УК» повідомила прес-секретар підприємства Оксана Щукіна. 

Контракт на виготовлення обладнання підписаний, за словами Оксани Щукіної, у березні 2008-го. За ним, для ГЕС Ла Йеска завод виготовив і поставив дві радіально-осьові гідротурбіни одиничною потужністю 380 МВт з діаметром робочого колеса 5,3 м і вбудованими кільцевими затворами. Замовником обладнання виступила російська компанія «Силові машини», яка стала переможцем тендера на будівництво ГЕС у 2007-му. До обов’язків «Турбоатома» увійшли також шеф-монтаж, пусконалагоджувальні роботи і натурні випробування. Щодо поставки обладнання на станцію, то вона розпочалася навесні 2009 року, а монтаж закладних частин — у лютому 2010-го.

Оксана Щукіна, посилаючись на головного конструктора гідротурбін Олександра Лінника, поінформувала, що досягнута номінальна потужність агрегату за наявного на ГЕС напору води, а при його збільшенні потужність зросте й досягне 380 МВт.

ГЕС Ла Йеска з харківськими турбінами заховалася серед скель. Фото прес-служби «Турбоатома»

ДОВІДКА «УК»

ГЕС Ла Йеска — гідроелектростанція підземного типу. Одна з найвищих у світі, із насипною греблею 208,5 м, розташована на мексиканській річці Ріо-Гранде в штаті Наяріт. Там (спеціально під два гідроагрегати) в скелях вирито котлован завдовжки приблизно 250 м, завширшки — 5,5 м і висотою майже 30 м. Ця ГЕС вироблятиме 3,48% електроенергії в країні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua