"Хобі перетворила на роботу"

24 лютого 2016

Уже кілька років Світлана Ончул виготовляє прикраси-віночки. Каже, що спершу створювала їх як аксесуар до вечірніх суконь чи патріотичного вбрання. Згодом почала робити картини-віночки. «Спробувала розмістити вінок у раму як центральну деталь композиції – вийшли дуже оригінальні картини в національному чи романтичному стилі, – каже майстриня. – Достатньо закріпити віночок у гарній рамі відповідного стилю, додавши деякі декоративні штрихи, – і отримаєте чудовий аксесуар до інтер’єру».

За словами дівчини, нині її настінні прикраси у вигляді картин-віночків користуються великим попитом. Якісна рамка підкреслює красу штучних квітів чи плодів у вінку. Замовити різноманітні рамки в усіх стилях зручно в Багетній майстерні на Еспланадній. Окрім рамок для картин, тут виготовляють і рами для дзеркал, дипломів, нагород, вишивки, проводять реставрацію картин тощо.

Світлана перейняла це захоплення з-за кордону. Її хобі розпочалося з подорожі Європою. Саме там дівчина зрозуміла, що яскрава деталь змушує людей навіть жити по-іншому.

– Я на певний час зупинилася в Португалії, – пригадує Світлана Ончул. – Простуючи Лісабоном, я зайшла до кав’ярні, де за горнятком кави спостерігала за людьми. Вони проходили повз, проте я встигала помітити, що похмура погода не стала їм на заваді, аби одягнути щось яскраве і доповнити образ аксесуаром ручної роботи.
Після цього Світлана відвідала кілька ярмарків народних умільців, що остаточно підштовхнуло її на створення ручних аксесуарів. Тим паче, що за фахом дівчина – кравець і закрійник. Тому нове захоплення гармонійно влилося в її роботу.

– Так, спочатку це було просто захоплення, яке приносило мені задоволення, – каже майстриня. – Проте зараз це хобі стало частиною моєї роботи.
Дівчина витрачає увесь свій вільний час на створення нових моделей віночків. Рідні та друзі дуже підтримують її у цьому.

– Спочатку я робила віночки для себе і друзів, але згодом почала брати участь у ярмарках ручної роботи, після чого у мене з’явилися власні клієнти, – розказує Світлана. – За місяць я виготовляю приблизно кілька десятків віночків. На створення одного виробу може піти від кількох годин до кількох днів. Все залежить від складності і фасону віночка.

Коли в спеціалізованих магазинах немає того, що треба для виробів, Світлана замовляє матеріали за кордоном. Майстриня навчила вже не одну подругу робити для себе індивідуальний віночок, який би пасував і до вечірньої сукні, і для патріотичного вбрання.

– На жаль, майстер-класів ще не проводила, адже для цього потрібно чимало часу, – зізнається Світлана. – Якщо ви справді хочете навчитися робити віночки, то це ніколи не пізно. І особливо – розчаровуватися, якщо щось не вийшло з першого разу. Тут потрібні витримка і, звичайно ж, натхнення і бажання творити.

Руслана ТКАЧУК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua