"Хоч посівна й подорожчала"

Роман КИРЕЙ
25 лютого 2016

Погожі лютневі дні вселяють у серця хліборобів надію на щедрий цьогорічний урожай. Хоч рік порівняно з попереднім видається складнішим і в погодному сенсі, і у фінансовому. Зокрема непередбачувані наслідки може мати скасування пільгової системи оподаткування аграрного виробництва.

Нинішнього року аграріям не позаздриш: приблизна сума витрат, яких потребує посівна, — 4,5 мільярда гривень. Ще три роки тому вона була вдвічі меншою. Щоправда, є надії залучити додаткові ресурси для весняних польових робіт. Серед них аграрні розписки — своєрідна альтернатива кредитам. Пілотний проект з їхнього запровадження працює на Черкащині з торішнього вересня. Першу розписку на Черкащині оформило СТОВ «АгроКо», яке об’єднує чотири  господарства в Чорнобаївському районі з компанією «Сингента». Така розписка фіксує зобов’язання фермера за отримані ним матеріально-технічні чи фінансові ресурси надати продукцію або повернути кредитору кошти. Застава — майбутній урожай.

Як розповів начальник управління агропромислового розвитку Ігор Колодка, на зиму в області посіяно 236 тисяч гектарів пшениці, понад 20 тисяч ячменю, 1,7 тисячі жита, майже 36 тисяч гектарів ріпаку. Понад 20 тисяч гектарів озимих на зерно через посушливу осінь не зійшли. Приблизно чверть озимих на зерно — слабкі та зріджені посіви, решта в доброму та задовільному стані. Нині триває підживлення посівів.

Цьогоріч місцеві органи влади планують збільшити капітальні інвестиції в галузь на третину, можливості для цього є. Для консультування аграріїв створили інформаційно-аналітичний центр — перший в Україні. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua