"Хороший кашовар — половина перемоги"

Роман КИРЕЙ
22 квiтня 2016

Основне завдання військового кухаря — вміння  розгортати для експлуатації польові технічні засоби для приготування їжі на місцевості та швидко й смачно готувати. Загалом підготовка курсантів за програмою «Військовий кухар» тривала майже 2,5 місяця. За цей час 15 осіб, які вже мають відповідну освіту в харчовій галузі, здобули достатній рівень теоретичних знань і навичок з організації харчування особового складу в органах та структурних підрозділах Державної прикордонної служби України у стаціонарних та польових умовах.

Після завершення навчання кожен курсант уміє самостійно виконувати первинну кулінарну обробку сировини, формувати та панірувати напівфабрикати, виготовляти страви з концентратів, розподіляти їжу на порції й комплектувати з різних страв сніданок, обід чи вечерю, сухі пайки, роздавати страви масового попиту та інше.

Теоретичні заняття відбувалися в кабінетах фахового циклу, оснащеного технічними засобами навчання, комп’ютерами, інтерактивними дошками, наочними посібниками, навчальними стендами з яскравими схематичними зображеннями та іншими навчальними засобами.

Наставники задоволені смаковими якостями страви, яку готували курсанти. Фото прес-служби Навчального центру

— Прикордонники проходили навчання з етики та культури спілкування, вивчали види обслуговування. Знання, які здобули наш курсанти, вони  реалізують під час подальшої повсякденної військової служби, у польових умовах, а також в організації прийому офіційних делегацій, — розповіла інструктор виробничого навчання Аліна Болюк.

Але основою цих курсів була професійно-практична підготовка на базі їдальні навчального центру та в польових умовах. Під час практики викладачі звертали увагу на точне додержання  кулінарних і санітарно-гігієнічних правил. Прищеплювали курсантам навички самостійної роботи з приготування страв високої якості та їх естетичного оформлення.

Як розповіла начальник прес-служби — прес-секретар начальника центру Катерина Сорокопуд, на заняттях у польових умовах з майбутніми кухарями викладачі ділилися власними секретами приготування їжі. Приміром, якщо в польових умовах закінчився чай, то можна використати дрібно нарізані гілочки фруктових дерев. А якщо польову кухню розгорнуто в лісі, то з перетертих жолудів можна зварити непогану каву.

Особливостей приготування їжі в різних умовах дуже багато, наприклад для пікантного смаку до борщу можна додати кропиву. Цими знаннями поділився офіцер-викладач відділення підготовки кухарів молодший лейтенант Антон Крижанівський. Він добре знає ці секрети, адже сам майже три місяці виконував завдання з охорони державного кордону, учасник бойових дій.

«Добрий кухар — половина перемоги!» — жартують військові. І це недалеко від істини. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua