" Хорова дивовижа «Ореї»"

Микола ШОТ
11 липня 2015

Аби зарядити тернополян позитивом, красою хорового співу аж до нового концертного сезону, у файне місто вже вкотре останніми роками приїхала із Житомира академічна хорова капела «Орея». Її виступ знову відбувся на сцені Тернопільської обласної філармонії.

Наступного року «Орея» відзначить своє 30-річчя. Створив її та незмінно керує й диригує заслужений діяч мистецтв України Олександр Вацек. Колектив відвідав Тернопіль одразу ж після конкурсно-фестивального зарубіжного турне. Під час таких поїздок позмагався з камерними хорами багатьох країн світу в німецькому місті Марктобердорф, у «Гран-прі Європи» (Франція), виступив на мистецькому святі в Швейцарії. З тернопільської філармонійної сцени Олександр Вацек більше ділився враженнями від «фестивалю фестивалів», престижного конкурсу в баварському Марктобердорфі. Тут «Орея» гідно представила Україну — посіла третє місце, поступившись хіба хорам з Південної Кореї та США. Проте німецькій публіці найбільше сподобалася саме житомирська «Орея», тож з радістю віддала українцям приз глядацьких симпатій.

Як висловлювали власну прихильність, уподобання, теплі почуття «Ореї» тернопільські глядачі, годі й говорити: звучали оплески, часто бурхливі, лунало «Браво» та «Молодці!». Олександр Вацек на завершення навіть зронить від усієї душі: «Дякую тобі, Боже, за цей концерт, за цю щиру публіку». Хіба могло бути інакше! Адже капела вже давно зламала усталені, звичні норми виконання хорового співу. Це не просто дивовижне, досконале виконання, а й рух, динаміка, демонстрування, коротке театралізоване дійство, емоції через край.

Програму концерту в місті над Серетом житомирянам довелося, як-то кажуть, ламати на ходу. Адже цього дня на Тернопільщині оголосили жалобу за полеглим у зоні проведення АТО воїном, краянином Андрієм Тимощуком. Хвилиною мовчання вшанували пам’ять усіх загиблих на східному фронті. У багатьох глядачів котилися сльози з очей, коли звучав реквієм за українськими Героями теперішньої доби «Пливе кача по тисині». Примітно, що солістом був художній керівник і диригент «Ореї» Олександр Вацек.

А ще капела запропонувала публіці коляди, щедрівки, чимало духовних і журливих пісень. Піднесла й дарунок — виконала, так би мовити, репресований комуністами твір уродженця Тернополя Василя Барвінського «Були ми собі в Божому саду». Репертуар склали також музичні перлини Станіслава Людкевича, Євгена Станковича, Володимира Якимця, Мирослава Скорика, інших українських композиторів. Широко представили й пісенну палітру багатьох народів світу. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua