"Ховайте сірники й перевіряйте товщину льоду"

Олег ЛИСТОПАД
12 сiчня 2016

За першу декаду нового року сталося майже дві тисячі пожеж. 80% з них — через необережність. Державна служба з надзвичайних ситуацій наполегливо застерігає: ховайте сірники від дітей, користуйтеся сертифікованими опалювальними приладами — нещодавно через коротке замикання електродротів в електричному котлі згорів  гараж у Києві.

Не куріть у ліжку (5 січня так загинув чолов’яга у Львівській області).

А ще краще — зовсім не куріть. Через кинутий з верхніх поверхів недопалок на Святвечір у столиці палала квартира на вул. Солом’янській на 14-му поверсі 16-поверхівки. Хоч рятувальники оперативно відреагували на виклик і евакуювали людей з 15-го та 16-го поверхів, а вже за півтори години після виклику повністю подолали пожежу, вогонь погуляв удосталь. Кухню знищено повністю, пошкоджено частину балкона. На щастя, мешканців квартири на момент пожежі вдома не було, тож травм та опіків ніхто не зазнав. 

Крім моря алкоголю та негоди, свята — це ще й дурнуваті як на нинішній воєнний час феєрверки. Тож традиційно (але пора вже такі традиції міняти) на Новорічні свята роботи в рятувальників було багато. Тому  для оперативного реагування на надзвичайні події та ситуації у період Новорічних і Різдвяних свят підрозділи ДСНС України було переведено на посилений режим несення служби. Цілодобово на чергуванні перебувало приблизно 7 тисяч рятувальників та дві тисячі одиниць техніки.

Усього з початку 2016 року довелося узвичайнювати дві тисячі небезпечних подій. Врятовано 102 осoби, зокрема 83 — на пожежах, вісім — на водних об’єктах, 11 — на туристських маршрутах у гірській місцевості. Врятовано від вогню 1124 будівлі й 60 одиниць техніки. Про це на брифінгу 11 січня повідомив заступник директора департаменту реагування на надзвичайні ситуації ДСНС України Володимир Демчук.

Додала роботи й негода. Через налипання мокрого снігу та обледеніння ліній електропередач 8—10 січня сталося знеструмлення 135 населених пунктів у Донецькій, Дніпропетровській, Кіровоградській, Одеській, Херсонській та Черкаській областях. На цей час відновлено електропостачання 123 населених пунктів, тривають роботи щодо відновлення електропостачання у 12.

Зі снігових заметів рятувальники вивільнили понад 220 транспортних засобів, надали допомогу 410 особам. З початком морозів рятувальники та місцева влада розгорнули 3340 пунктів обігріву, в яких уже надано допомогу понад 35 800 громадянам. «Інформацію про розташування пунктів розміщено на сайті ДСНС», —  сказав Володимир Демчук. На запитання  «УК», як про ці пункти можуть дізнатися громадяни, які не мають айфонів з мобільним інтернетом, пан Володимир відповів, що така інформація поширюється й іншими шляхами. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua