"Храм древніх хеттів може виявитися картою космосу, якій 3200 років"

18 червня 2021

Вчені зі Швейцарії висунули неймовірне припущення, що храм стародавніх хеттів, який знаходиться на території сучасної Туреччини, це уособлення космогонічних міфів хетського народу. В храмі є карта нічного неба і календар. Оригінальні припущення разом з серією доказів опубліковані у виданні Journal of Skyscape Archeology.

Стародавній храм під відкритим небом під назвою Язиликая був зведений приблизно 3200 років тому. Це два приміщення, вирізані у скелях, без даху, але з рельєфними малюнками на стінах. Храм вважається одним із найбільш значущих пам'яток періоду Хетської імперії. Хетти панували на території нинішньої Туреччини в період між XVII і XI століттями до нашої ери. Потім їх імперія була зруйнована і безслідно зникла з невстановлених досі причин.

Хетський храм активно використовували протягом кількох століть, і навіть перебудовували. Призначення його для археологів залишалося загадкою, поки два роки тому швейцарські вчені Еберхард Зангер і Рита Готч не висунули сміливе припущення, що храм Язиликая – це втілення уявлень древніх хеттів про створення світу, будова Всесвіту. А також календар і карта космосу. Теорія була зустрінута науковим товариством з великою часткою скепсису.

З одного боку, подібні ідеї зустрічалися перш за все у народів Месопотамії і Стародавнього Єгипту. З іншого боку, саме месопотамська культура справила великий вплив на розвиток хеттів, що можна побачити в багатьох артефактах. Довести або спростувати висунуту гіпотезу наукового світу ще належить.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра» 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua