"Храм у вдячність за щасливу долю"

Євдокія ТЮТЮННИК
15 вересня 2012

СВІТЛИЙ СПОМИН

У Козельці, що на Чернігівщині, відзначили 260-річчя від початку будівництва архітектурної пам’ятки ХVІІІ ст. — собору Різдва Богородиці

У ці дні жителі селища також поминають замовницю прекрасної споруди Наталію Розумовську, що відійшла у вічність 250 років тому. Склеп з її прахом зберігається у храмі-усипальниці собору.

Ця велична будівля цікава ще й тим, що зведена не заради замолювання гріхів, а на знак материнської вдячності Богу за щасливу долю синів, котрі вийшли у світ з убогого селянського обійстя і завдяки особистим якостям стали визначними людьми: Олексій Розумовський одружився з російською імператрицею Єлизаветою, а його молодший брат Кирило був останнім гетьманом України.

Історія собору Різдва Богородиці у Козельці свідчить, якою великою є віра в себе. Фото автора

На урочистий молебень та панахиду за участю архієпископа Чернігівського і Новгород-Сіверського Амвросія  з Відня прибув нащадок славетного роду — Олександр Розумовський. Він подарував храму ікону Успіння Пресвятої Богородиці і подякував землякам за те, що бережуть пам’ять про його рідних. Пан Олександр також узяв участь у спецпогашенні марок та конвертів із зображенням собору.

Всі деталі пишного іконостаса вирізано з липового дерева з позолоченим різьбленим орнаментом. Фото автора

Велике зацікавлення присутніх викликала презентація авторським колективом з числа співробітників  Національного архітектурно-історичного заповідника «Чернігів стародавній» виданої нещодавно книжки «Собор Різдва Богородиці в Козельці». На її сторінках — захопливі розповіді про Козелець та його історичне минуле, про достовірні дані й легенди, пов’язані із сім’єю Розумовських та спорудженням собору. Одне з таких спірних, але надзвичайно привабливих питань — участь видатного архітектора Франческо Бартоломео Растреллі у виготовленні чотириярусного позолоченого іконостаса, котрий є окрасою храму й дотепер.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua