Незвичну реліквію — надгробний мармуровий хрест з могили визначного українського політичного діяча, голови Проводу ОУН Степана Бандери привезли з Мюнхена. Торішнього серпня вандали звалили цей 180-сантиметровий знак пам’яті й вшанування, намагалася підкопати надгробну плиту, аби перекинути постамент, на якому стояв пам’ятник.

До слова, сам п’єдестал зловмисники також намагалися розбити молотом. Разом зі своїми співвітчизниками місце вічного спочинку Провідника українських націоналістів впорядковували також Сергій Шмігель та Володимир і Владислав Корнаті з міста Збараж, що на Тернопільщині. Принагідно зазначити, що пан Володимир є близьким другом родини зятя Степана Бандери Андрія Куцана. У листопаді на мюнхенському цвинтарі Вальдфрідгоф на могилі великого українця пам’ятник відновили, а мармуровий хрест, понівечений вандалами, родина вирішила передати в історико-меморіальний музей Степана Бандери, що в селі Старий Угринів Івано-Франківської області. Доправити пам’ятний знак на малу батьківщину лідера ОУН зголосився Володимир Корнатий.

Першими в Україні зустрічали, освятили хрест з могили Степана Бандери в місті Збараж на Тернопіллі. Люди зібралися на центральній площі райцентру. Були серед них і дідусь та батько Героя України Устима Голоднюка — Василь і Володимир Голоднюки. Пан Володимир зокрема так висловив у соцмережах свої почуття від події: «Сьогодні мав можливість доторкнутися до нашої історії. Відчути себе її частинкою, а гордість за те, що я —УКРАЇНЕЦЬ ледь не розірвала груди!».

Водночас, крім цього пам’ятного знака, Володимир Корнатий привіз для музею також панцерну скриню — особистий сейф Провідника. Після смертельного замаху, який у жовтні 1959 року вчинив проти Степана Бандери агент КДБ Богдан Сташинський, цю металеву шафку зберігав уродженець польського Перемишля, а нині мюнхенець, Мирослав Фіцак.

За словами Володимира Корнатого, нащадки Степана Бандери мають прагнення перепоховати останки голови Проводу ОУН на рідній землі, але у час, коли в Україні запанує мир.

Із Збаража маршрут транспортування хреста з могили лідера українських націоналістів Степана Бандери проліг через Тернопіль, Бучач, Монастириськ. Реліквію вже доправили до Старого Угринова на Прикарпатті.