"Хто колядував у Ватикані"

Світлана УСАТЮК
22 грудня 2012

ФІЛЬМ. Відомий український режисер Олесь Янчук презентував на Прикарпатті документальний фільм про зразковий дитячий фольклорно-етнографічний ансамбль «Маленькі бойки» із селища Перегінське Рожнятівського району. До складу ансамблю нині входять 33 дітей віком від 6 до 14 років. Юні артисти у традиційних бойківських костюмах на Батьківщині та за кордоном виконують колядки, щедрівки, гаївки, відтворюють тематичні обряди, зберігають звичаї та вірування. Торік «Маленькі бойки» (керівник Наталія Шпак) колядували для своїх земляків, італійців та самого Папи Римського у Ватикані.

«Я летів рік тому до Ватикану, щоб зробити фільм про надзвичайну подію. Вперше в історії Україна подарувала Папі Римському, цілому католицькому світові різдвяну ялинку, — згадує Олесь Янчук. — Коли після аудієнції Папи Римського на площі Святого  Петра заспівали оці славні діточки, для мене це було відкриттям. Стало цікаво, звідки ці дітки, чим вони живуть, займаються, яким повітрям дихають».

Така зацікавленість дала поштовх до подальшої режисерської праці, і на світ з’явилися дві частини документального фільму. Перша з них, яку вже подивилися не лише в нас, а й у США та Австралії, розповідає про святкову подію у Ватикані. Над другою частиною автор працював на Прикарпатті, уважно роздивляючись середовище, в якому виховуються і творчо зростають маленькі артисти. У цій частині глядачі зможуть побачити чудові краєвиди, осягнути таїну випікання хліба, порадіти разом з учасниками святкувань Великодня, насолодитися звучанням старовинних народних пісень, які передаються діточкам від найстарших.

Перебування на Івано-Франківщині надихнуло Олеся Янчука на створення третьої частини стрічки про «Маленьких бойків». «Фільм розпочинався Різдвом у Ватикані, а завершиться українським Різдвом на Франківщині», — каже режисер.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua