"Хто контролюватиме банківські установи в ЄС"

12 грудня 2012

БАНКІВСЬКИЙ СОЮЗ. Міністри фінансів країн ЄС на зустрічі у Брюсселі в середу будуть намагатися дійти згоди в питанні про контролюючий фінансовий механізм в рамках Європейського Центрального Банку, що має стати передумовою банківського союзу.

Даніель Грос, Європейський Центр політичних досліджень:

«Тепер питання полягає у тому, де встановити другий відділ у центральному банку, так би мовити, другу євро вежу, який повністю відокремлений від першого, а також незалежний. Це буде дуже важко, тому що тоді фактично буде дві установи».

Для того, щоб заснувати банківський союз, треба створити єдиний наглядовий механізм в рамках Європейського Центрального Банку, і це повинно бути завершено до кінця цього року.

«Цілком імовірно, що ЄЦБ обійматиметься лише великими інституціями і буде частково делегувати відповідальність національним наглядовим органам, щоб контролювати інші банки, більшу їх кількість. Найголовніше, щоб ЄЦБ завжди знав, що насправді відбувається», – каже Даніель Грос.

Минулого тижня міністри фінансів ЄС не змогли досягти угоди. Якщо цього не вдасться знову, глави держав і урядів повинні будуть приймати рішення на найвищому рівні.

Рудольф Герберт, Євроньюз:

«Це не буде драмою, якщо міністри фінансів знову не зможуть домовитися з усіх питань. Тому що загальний банківський нагляд є занадто важливим елементом для стабілізації зони євро. Європа не може дозволити собі в період кризи непродумані компроміси».

 Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua