"Хто подбає про «Аніскіна»?"

Владислав КИРЕЙ
27 червня 2012

ДІЛЬНИЧНИЙ ІНСПЕКТОР. Вимогливість до  посади має супроводжуватися турботою  про умови життя й роботи
 

Новий дільничний пункт міліції селяни гордо називають «будинок шерифа». Його цими днями відкрили в селі Свидівок Черкаського району. У будівлі розміщено  службовий кабінет дільничного інспектора Дмитра Мигаленка та житлові приміщення для його сім’ї. Суміщення службового кабінету з домом дає дільничному інспектору міліції змогу приділяти більше часу спілкуванню з людьми, а також оперативніше реагувати при виникненні будь-яких проблемних ситуацій. Разом із тим, як повідомив начальник відділу дільничних інспекторів міліції  УМВС України в Черкаській області підполковник Володимир Тютюнник, тільки половина дільничних області має власне житло, лише чверть забезпечена службовим транспортом.

Про те, що проблема забезпечення дільничних інспекторів житлом  украй гостра,  йшлося раніше і на обласній колегії правоохоронців. Приміром, за словами заступника начальника УМВС України в Черкаській області Івана Корсуна, торік дільничним інспекторам житло взагалі не виділялося. Водночас і дільничні інспектори міліції обслуговують 16 міст, у тому числі 6 — обласного підпорядкування, 15 селищ міського типу та 824 сільських населених пункти, які входять до 525 сільських рад. У середньому один дільничний інспектор міліції має під своєю опікою  в містах на 3 тисячі, а в сільській місцевості на 2,2 тисячі осіб більше від нормативу. Лише 57 або чверть дільничних, що обслуговують сільську місцевість, забезпечені службовим транспортом, десята частина якого  підлягає списанню.

Хто сьогодні працює дільничними? В основному — молодь. Заробіток у інспектора невисокий, транспорту, як правило, немає. Власного житла — також. Ось і крутися, як можеш.  А тут ще й досвіду бракує. Деякі дільничні з  досвідом служби до півроку обслуговують по 12 сіл! Тут на попутних машинах не встигнеш. Як правило, там, де турбуються про умови праці дільничного — і результати його роботи вагомі. Справжнім «шерифом», до якого звертаються з різноманітних питань правопорядку, став інспектор села Мошни Олег Малий. Сільська рада давно потурбувалася про забезпечення його службовим приміщенням, дільничний має транспорт. Його авторитет ще більше зріс, коли стало відомо про його перемогу у всеукраїнському конкурсі «Наш Аніскін». 

Нинішнього року, за словами Володимира Тютюнника, ситуація в області почала змінюватися на краще. Дещо поліпшилося забезпечення транспортом, почали виділяти службові приміщення. Приміром, придбали будинок для дільничного інспектора  в селі Виноград Лисянського району. Недавно чотирма мотоциклами забезпечив своїх дільничних Катеринопільський районний відділ міліції. Вирішується питання придбання будинку для місцевого «шерифа» і в селі Ліпляве Канівського району. Тому спільна робота з місцевими органами самоврядування,  турбота обласної влади дають підстави сподіватися, що й інші проблеми незабаром будуть розв’язані. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua