"Хто сказав, що Донбас не український?"

18 червня 2016

Мабуть, для багатьох українців, які вважають пісні-шедеври «Дивлюсь я на небо» та «Взяв би я бандуру» народними, стане подвійним відкриттям те, що в них є автор — Михайло Петренко і родом він з Донеччини. Ця споконвічно українська земля також викохала таких потужних особистостей, як Василь Стус і Володимир Сосюра, Іван Дзюба й Олекса Тихий, Леонід Биков й Анатолій Солов’яненко. І багатьох інших таланових науковців, митців, спортсменів. Про це передовсім вирішили нагадати організатори культурно-мистецької акції «Донеччина UA. Перезавантаження», розмістивши галерею портретів земляків у просторій залі столичного Українського дому.

«Нам потрібно усвідомлювати, якого ми роду, що саме Донбас — одне з місць, де гартувалась українська нація, — сказав журналістам на прес-конференції голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський. — Нам потрібно ввести Донеччину в український простір. І мистецтво — елемент навернення до наших глибин, підтвердження, що ми великого українського роду і це наша земля».

Свою «Славу Героям!» Донецький обласний драмтеатр з Маріуполя показав на сцені франківців. Фото Михайла МАРКІВА

Справді, такий проект складно назвати перезавантаженням. Це радше повернення до витоків, які, на жаль, тривалий час старанно замулювали. І перший результат такого очищення донеччани вирішили продемонструвати столиці, показавши, скільки зірок, попри об’єктивно важкі умови, за цей час засяяло на мистецькому небосхилі краю. Прифронтова область за такий короткий термін змогла не тільки відродити, а й розвинути культурний процес.

Більше того, як зазначає начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Аліна Певна, мистецьке життя області ще ніколи не було таким яскравим. Завдяки державній програмі «Український Донбас» край відвідали з гастролями численні творчі колективи з багатьох областей.

Тож у відповідь донеччани вирішили показати і свої здобутки. Такий проект допомогли реалізувати і місцева влада, і Міністерство культури.

«Нам потрібно створювати постійний діалог між регіонами всередині країни. У певний період були всі можливості просувати культуру Донбасу, але їх не використали, натомість є штучно організована та спровокована кремлівською пропагандою прірва, яку маємо нині, — сказав на прес-конференції міністр культури Євген Нищук. — І саме використовуючи креатив і невичерпне джерело енергії, що мають мітці зі сходу, можемо зшити країну, донести це самобутнє мистецтво не лише Україні, а й світу».

Упродовж трьох днів тижня, що минає, донеччани представили виставки скульпторів і художників, концерти класичної та камерної музики, виступи вокалістів. Донецький академічний обласний драматичний театр (м. Маріуполь) показав виставу «Слава Героям!» А головною подією акції став гала-концерт творчих аматорських колективів області.

Єдине зауваження: такому по-справжньому чудовому дійству мала б передувати потужна піар-кампанія, тоді на концертах яблуку було б ніде впасти. 

Наталя ЛІЩИНСЬКА
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua