"Хто заплатить за банкрута?"

13 березня 2013

ОФІЦІЙНО

Міністр соціальної політики Наталія Королевська розповіла про шляхи подолання зарплатних боргів

 На початок березня роботодавці недоплатили своїм працівникам 1 мільярд 5 мільйонів гривень — саме в таку суму виливаються борги із зарплати. Втім, нині, на відміну від кінця минулого року, серед обділених зарплатою немає працівників бюджетної сфери — учителів, лікарів тощо. А ще наприкінці грудня заборгованість із зарплат бюджетникам становила 213,7 мільйона гривень. Про це заявила міністр соціальної політики Наталія Королевська на прес-конференції у понеділок, зауваживши, що ліквідацію боргів із зарплати вона розглядає як один із напрямків соціального захисту людей. Міністр зазначила, що нині найбільші боржники — державні підприємства та підприємства-банкрути, які досі винні працівникам 244 мільйони гривень.

Мінсоцполітики здійснює постійний моніторинг ситуації щодо заборгованості із зарплат, у тому числі на державних підприємствах. «Заборгованість на державних підприємствах — це неприпустимо. За останні два місяці ми провели селекторну нараду та два засідання Комісії з питань погашення заборгованості. За результатами останнього засідання у Харкові (28 лютого) підготовлено звернення до Генпрокуратури з проханням розглянути питання щодо недостатньої роботи центральних органів виконавчої влади та керівників держпідприємств із зменшення боргів», — зазначила Наталія Королевська.

Вона підкреслила, що на сьогодні дієвих інструментів зменшення таких боргів, які становлять 413 мільйонів гривень, поки що немає. Тому нині розглядається питання створення гарантійної установи, на яку буде покладено обов’язок виплачувати людям зарплату в разі початку процедури банкрутства підприємства. Як повідомила прес-служба Мінсоцполітики, під час розробки пропозицій щодо гарантійної установи було вивчено найкращий європейський досвід, зокрема Німеччини, Франції, Бельгії, Чехії, Естонії. «Робота установ-гарантів передбачена Конвенцією № 173 МОП про захист вимог працівників у разі неплатоспроможності роботодавця, а також рекомендаціями МОП. Поки що Україна тільки частково приєдналася до цієї конвенції, зокрема без врахування положень про гарантійну установу», — зазначила міністр.

За її словами, щоб не «плодити» нові структури і не розводити додаткової бюрократії за бюджетні гроші, функції цієї  установи можуть бути покладені на Фонд зайнятості.

Наталія Королевська повідомила, що соціальні допомоги, пенсії та виплати фондів соціального страхування у березні фінансуються вчасно та у повному обсязі. За її словами, кожна соціальна гривня має доходити до людей вчасно. «Перший транш державної допомоги сім’ям із дітьми, малозабезпеченим сім’ям, інвалідам з дитинства, дітям-інвалідам та тимчасової державної допомоги дітям був вчасно та у повному обсязі перерахований у всі регіони України. Обсяг фінансування — понад 2,9 мільярда гривень», — сказала посадовець.

За її словами, до кінця тижня люди мають отримати гроші на руки. Другий транш соціальних допомог — понад 300 мільйонів гривень — також буде профінансовано вчасно, до 25 березня. Пенсії теж виплачуються згідно з графіком: Пенсійний фонд уже профінансував майже 9 мільярдів гривень. «У січні та лютому доходи Пенсійного фонду перевищили планові на 3,4 та 2,5% відповідно», — наголосила міністр.

Наталія Королевська нагадала, що на кінець грудня борги фондів соцстрахування становили 1,3 мільярда гривень. «Сьогодні фінансування виплат з фондів соціального страхування відбувається вчасно. З початку року по трьох фондах профінансовано 4 мільярди 840 мільйонів гривень. Заборгованості немає. Лікарняні, регресні виплати, допомогу з безробіття люди отримують вчасно», — повідомила міністр. 

Відділ соціально-
правових питань
«Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua