ЗДОРОВ’Я. Листопад - час, коли на прилавках ринків та магазинів починає з'являтися хурма. Виявляється, це не лише смачний, але і дуже корисний фрукт. Батьківщиною хурми є Китай, звідти він поширився в Східну Азію та Японію.
І лише в кінці 19-го століття про хурму дізнався весь світ.
Хурма налічує майже 500 різновидів. Більшість з них росте в тропічному кліматі. Основні відомі нам види - терпка кавказька, нетерпкая японська і солодка шоколадна, або корольок.
Хурма містить в два рази більше харчових волокон та корисних мікроелементів, ніж яблука. У ній також багато антиоксидантів. Плоди хурми містять велику кількість білків, вуглеводів, органічних кислот, дубильних речовин. Цей фрукт багатий на калій, кальцій, магній, фосфор і залізо, а також на вітаміни А, С і P.
Хурма є дієтичним продуктом, корисним при розладі травлення завдяки наявності пектину. Вона використовується в народній медицині при шлункових захворюваннях.
Великий вміст цукрів, в основному глюкози і фруктози, підтримує здоров’я серцево-судинної системи, живить серцевий м’яз і при цьому рівень глюкози в крові не досягає піку. Однак не слід вживати хурму при діабеті.
Магній, який міститься у хурмі, знижує ймовірність утворення каменів у нирках, а вітамін А захищає від раку. Вітаміни С і P поліпшують еластичність судин.
Хурма має сечогінну дію і тонізуючі властивості. Заспокоює нервову систему, підвищує працездатність. Має бактерицидну дію відносно кишкової та сінної палички, золотистого стафілокока.
При застуді та кашлі корисно полоскати горло соком одного стиглого плоду хурми, змішаним з 3,5 ст. ложки теплої води.
Хурму можна використовувати і в косметичних цілях. Маска з м’якоті хурми і яєчного жовтка допомагає при розширених порах і схильності до вугрів.
Отже, хурма корисна для профілактики серцево-судинних захворювань, покращує травлення і містить безліч мікроелементів. З’даючи по 1-2 плода хурми в день, ми не лише отримуємо задоволення, а й доповнюємо наше харчування корисними речовинами.