"Хвороба Паркінсона: виявлено ранні ознаки недуги"

22 червня 2019

Дослідники з Королівського коледжу Лондона з'ясували, що ранніми ознаками незворотних нейродегенеративних процесів, викликаних хворобою Паркінсона, може бути виснаження серотоніну. Про це повідомив журнал Science Alert.

Близько 100 людей мають рідкісну мутацію в гені, що називається SNCA. Цей ген спричиняє хворобу Паркінсона.

Зміни в серотоніновій системі можуть початися за 15-20 років до появи моторних та інших симптомів початкової стадії хвороби Паркінсона. У дослідженні вчених взяли участь 14 осіб з Іспанії та Греції з геном SNCA, їх результати порівняли з даними 65 інших хворих і 25 здорових волонтерів.

Симптоми, які з часом погіршуються, включають моторні симптоми, такі як скутість, повільність і струшування, а також немоторні симптоми, такі як проблеми з пам'яттю. Дослідники намагаються знайти точний збудник захворювання, щоб люди з ризиком могли бути ідентифіковані до початку моторних симптомів.

Автори роботи вважають, що їх відкриття допоможе створити нові способи діагностики захворювання і його лікування. Нині в світі налічується понад 6 мільйонів чоловік, які страждають від хвороби Паркінсона.

Нині не існує засобів для лікування хвороби Паркінсона, але симптоми лікуються за допомогою препаратів, які відновлюють хімічну речовину в мозку, яку називають дофаміном до нормального рівня. Дофамін здавна вважається головним винуватцем хвороби Паркінсона, оскільки низький рівень викликає проблеми з рухом.

Дослідження, опубліковане в Lancet Neurology, свідчить про те, що зміни в системі серотоніну відбуваються першими, тобто за багато років до того, як у пацієнтів виявляють симптоми хвороби. Цей важливий висновок може призвести до розробки нових препаратів для уповільнення або навіть припинення прогресування захворювання.

Результати вчених також свідчать про те, що сканування мозку, а саме системи серотоніну, можна використовувати як інструмент для скринінгу та моніторингу прогресування захворювання на ранніх стадіях невиліковної недуги. Але ці сканування є досить дорогими, тому вченим потрібно докласти більше зусиль для розробки доступних технологій.

Сучасна медицина нині не здатна вилікувати хворобу Паркінсона.

ДОВІДКА "УК"

Хвороба Паркінсона (тремтливий параліч) - неврологічне захворювання, яким в основному страждають люди похилого віку. Характеризується мимовільними коливальними рухами тіла, нестійким положенням, яке приймають частини тіла,  іншими координаційними порушеннями.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua