"І глина, й солома заграють у вмілих руках "

Владислав КИРЕЙ
13 грудня 2012

ПІДГОТОВКА

Прикраса, виготовлена власноруч, цінується особливо

Підготовка до Нового року та Різдва видалася на Черкащині особливо активною. Не тільки діти, а й чимало дорослих долучаються до цього дійства. Приміром, в обласному краєзнавчому музеї організували спеціальні виставки та майстер-класи. Дітям і їхнім батькам народні майстри передають своє вміння виготовляти домашні обереги. Солома, глина, тісто, нитки, циганські голки, звичайний папір, шишки й інші природні матеріали у вмілих руках перетворюються то на янголятко, то на лісового звіра, або на іншу незвичайну прикрасу. Тут пригадали давні традиції новорічно-різдвяного прикрашання осель.

— Різноманітні майстер-класи за участі музейних працівників і народних майстрів стали традицією, — зауважує заступник директора музею, заслужений працівник культури України Тетяна Кайдалова. — Дуже важливий і виховний момент: діти більше цінують не куповані магазинні прикраси, а виготовлені власноруч. При цьому вони знайомляться з багатими народними традиціями, вивчають етнокультуру.

Народна майстриня Ніла Салаутіна вчить робити із соломи різдвяного павука. Це традиційна прикраса української оселі. 

 — На Різдво, — розповідає вона, — їх вішали в центрі оселі. Потоком повітря цей павук рухався, бо соломка дуже легка. І ввечері, коли запалювали свічки, по стінах оселі плавали химерні тіні… Музей організував і святкові виставки робіт, виготовлених як майстрами, так і дітьми.

Ще в одній експозиції зібрані новорічні атрибути всіх років. Чого тільки не побачиш! Іграшки, листівки, книжки, годинники, фото… Понад три тисячі найменувань. Старими, але від цього не менш вражаючими іграшками готуються прикрасити ретро-ялинку, яку поставлять у музеї.

— За 10 років зібрали велику новорічно-різдвяну колекцію, — розповіла завідувачка відділу етнографії Вікторія Литовка. — За цими предметами можна вивчати історію, адже експозиція відображає атрибутику свят починаючи з 30-х років минулого століття і доходить до наших днів.

Настя і Оксанка з бабусею оволодівають технікою солом’яних виробів. Фото з сайту Провінція

Подібні майстер-класи відбуваються й у багатопрофільному молодіжному центрі та дитячо-юнацьких клубах різних міст області. Приміром, у Черкасах діти розмальовують дерев’яні дощечки у вигляді казкових фігур, які вирізали на уроках праці в школах. Фіналом майстер-класів стане відкриття новорічної ялинки, прикрашеної цими іграшками.

Ще одним цікавим проектом обіцяє стати будівництво майстерні Діда Мороза. Над солодкою казковою хатиною протягом кількох днів разом із дітьми працюватимуть кондитери. Майстерню складатимуть із бісквіту, шоколаду, помадки тощо. Стати благодійниками й активними учасниками солодкого проекту міськрада запросила всіх городян. Апогеєм проекту стане благодійний аукціон, на якому продадуть солодкі експонати виставки. Кошти, виручені під час акції, віддадуть хворим дітям.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua