"І жодних двадцяти п’яти відсотків…"

Оксана ГОЛОВКО
6 липня 2011

СІМ-СІМ ВІДКРИВСЯ!

Найбільший скарб в історії людства знайшли днями в Індії 

Індуїзм — головна релігійно-етична система Індії вчить, що ставлення людини до власності має бути відстороненим. Тому звістку про те, що у підземних сховищах індуїстського храму XVI століття у південному штаті Керала знайдено незліченні скарби, більшість індусів сприйняли, мабуть, спокійно. Однак сама новина не на жарт розбурхала світовий інформаційний простір. Ще б пак, адже вартість знахідки — трильйон індійських рупій або понад 20 млрд доларів. За словами головного міністра штату Керала Ооммена Чанді, знахідка залишиться у храмі, оскільки належить йому.

Отож, у підвалах храму Падманамбхасвамі виявили скрині приблизно з тонною золотих монет, тонною золота, мішками діамантів та різних коштовних каменів. Там зберігалися інкрустовані смарагдами і рубінами корони, золоте намисто а також золота статуя бога Вішну заввишки 1,2 метра. Більшість зі знайденого, як припускають експерти, є приношеннями вірян і багатствами, що належали правителям, які займали територію Керали князівства Траванкор. А приблизну вартість знахідки встановила комісія експертів, що вивчила скарб, який зберігався кілька століть.

До речі, дехто з фахівців вважає, що знайдені скарби взагалі безцінні. Приміром, колишній директор Індійської ради історичних досліджень професор М. Г. Нараянан каже: усе виявлене в храмі, є витворами стародавнього мистецтва, тому визначити скільки коштують артефакти неможливо. А інші науковці зауважують — це лише підвищує вартість знайдених скарбів.

Варто зазначити, що протягом майже півтора століття доступ до скарбниці був неможливий через судову тяганину, і лише вигравши процес у адвокатів однієї аристократичної сім’ї, під чиїм контролем перебувало її місцезнаходження, офіційна влада дістала змогу відкрити сховища.

Нині Падманамбхасвамі, який тепер може стати найбагатшим храмом Індії, цілодобово охороняє поліція. Шеф місцевих правоохоронців Якоб Пуноозе повідомив, що влада планує побудувати високотехнологічні системи безпеки для захисту скарбів.

На превеликий жаль, для відвідувачів і журналістів, до храму нині нікого не пускають. Та після врахування всіх формальностей  це місце стане ще привабливішим і для паломників, і для туристів.

Зауважимо, що тему подальших пошуків також не вичерпано: з допомогою металошукачів індуси сподіваються наткнутися ще на щось. Проте, ні про які двадцять п’ять відсотків за знахідку, як це було прийнято, приміром, у радянські часи, не йдеться.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua