"До обмінника — з паспортом"

Лариса ДАЦЮК
23 вересня 2011

 

НОВОВВЕДЕННЯ. Нагадаємо, що віднині купівлю-продаж валюти можна буде проводити тільки за умови пред’явлення документа, який засвідчує особу. До цього НБУ зобов’язав всі банки своєю постановою №278, якою вніс  зміни до інструкції про порядок організації та здійснення валютно-обмінних операцій на території України. Згідно з нею такі операції з фізичними особами на суму до 50 тис. грн — за наявності паспорта. При обміні понад цю суму дані про клієнта також фіксуються працівником банку.

 

Після оприлюднення цієї постанови її жваво обговорюють не лише ті, хто до обмінників ходить, як діти до школи, а й мільйони тих українців, хто від зарплати до зарплати ледве дотягує. Думки полярні, тож результати експерименту можна буде побачити тільки через певний час, проаналізувавши практику цього нововведення.

Наразі ж українські засоби масової інформації заспокоюють співвітчизників, цитуючи інтерв’ю голови Нацбанку Сергія Арбузова, яке той дав кореспонденту Укрінформу в Пекіні. Очільник головного фінансового відомства запевнив, що НБУ «не виявлятиме зайвої цікавості при обміні до 150 тис. грн в день».

Заспокійливі нотки звучать і у висловлюваннях підопічних Арбузова. Зокрема директор генерального департаменту грошово-кредитної політики НБУ Олена Щербакова пояснила, що ідентифікація особи під час валютообмінних операцій, тобто виявлення того, чи є вона резидентом України, не є якоюсь підступною ініціативою Нацбанку. Це передбачено українським законодавством.

Вона нагадала, що ще з 1993 року чинним є Декрет про систему валютного регулювання. У ньому йдеться про те, що в Україні обмін валюти дозволений лише резидентам. Щоправда, й нерезиденти можуть купувати валюту, однак лише в тому випадку, якщо доведуть законність отримання гривні.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua