"Іменний катер підняв прапор"

Олена ІВАШКО
29 сiчня 2013

МОРЕПЛАВСТВО

На замовлення державного підприємства побудовано вітчизняне судно 

На лоцманському катері «Михайло Сніцар» урочисто піднято Державний прапор України, чим виписана своєрідна «путівка у життя». Судно побудоване на ПАТ «Приморець» (м. Феодосія) на замовлення державного підприємства «Дельта-лоцман» (за міжнародними стандартами під наглядом Регістру судноплавства України) для оновлення власного спеціалізованого флоту лоцманських суден.

 

Скромний за параметрами катер здатен виконувати складні завдання. Фото автора

 

«Новачок» — друге судно проекту ЛК 1500 (заводський № 502) з трьох, що будують на вітчизняному підприємстві ПАТ «Приморець» на замовлення «Дельта-лоцман». Основне завдання лоцманських катерів — гарантувати безпечну висадку та зняття лоцманів у прибережних водах, акваторіях портів і на внутрішніх водних шляхах України при здійсненні лоцманського проведення суден.

Судно завдовжки 15,25 метра та завширшки майже у п’ять метрів має висоту борту 2,7 метра та дедвейт 3,2 тонни. Є обмеження з радіусу плавання. Так, катер може виконувати завдання на відстані п’яти миль від берега та 20 миль від місця укриття. Але, незважаючи на скромні параметри, витримає й штормову хвилю заввишки до двох метрів, і вітер до шести балів, зможе пройти в дрібно битому льоду. Додатково на катері здійснюється обігрів палуби і встановлено леєрне огородження (вперше впроваджено на лоцманських суднах українського виробництва) для зручності роботи в зимовий період в умовах обледеніння. Крім цього, на судні поставлено сучасне радіоелектронне навігаційне обладнання провідних світових виробників.

Цікаво, що назва катера «Михайло Сніцар» продовжує традицію ДП «Дельта-лоцман» називати лоцманські катери на честь лоцманів, які внесли істотний внесок у лоцманську справу. Михайло Федотович Сніцар, колишній керівник лінійної лоцманської служби ДП «Дельта-лоцман» у 2001—2005 роках залишив пам’ятний відбиток в історії лоцманської служби України. Він належить до найбільш яскравих, кваліфікованих і авторитетних лоцманів нашого часу. За роки роботи на флоті накопичив великий практичний досвід судноводіння, став учасником бойових дій. Як один із найбільш кваліфікованих лоцманів відряджався в Ємен і Мозамбік для надання допомоги цим країнам. З ним пов’язано становлення ДП «Дельта-лоцман», найбільш складні лоцманські операції того часу, проводка ТАВКР «Варяг», великотоннажних суден типу «Panamax» тощо. 46 років трудової біографії Михайла Сніцаря пов’язано з морем, з них більш як 35 років він присвятив лоцманській справі.

В урочистостях з нагоди підняття Державного прапора України взяли участь не лише керівники області й міста, а й вдова Михайла Сніцаря Юлія Єгорівна, син Роман (він, до речі, теж працює в ДП «Дельта-лоцман» капітаном лоцманського катера), онуки лоцмана. Як повідомив директор ДП «Дельта-лоцман» Олександр Голодницький, Державний прапор України на третьому катері буде піднято у вересні цього року.

Благословив судно в добру путь митрополит Миколаївський і Очаківський Питирим, який зазначив: «Живе ще море і морська душа в Миколаєві».



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua