" Імператор Японії: ми маємо винести уроки з трагедії"

12 березня 2012

РІЧНИЦЯ КАТАСТРОФИ. Хвилиною мовчання у Японії зустріли точну годину, коли 11 березня минулого року у країні стався потужний землетрус, що спричинив надзвичайно руйнівне цунамі. Лихо забрало життя понад 19 тисяч людей.

Країна досі оговтується від економічних, екологічних та емоційних наслідків трагедії.

Офіційна жалобна церемонія відбулася у Національному театрі у Токіо, на ній був присутній імператор Японії Акіхіто з дружиною.

«Важливо, аби ми памятали уроки цього землетрусу і передали їх нашим нащадкам. Тоді ми будемо більш підготованими до природних катастроф і зможемо зробити нашу країну безпечнішою», – сказав імператор.

Природні катаклізми спричинили також аварію на АЕС «Фукусіма-1». Десятки тисяч людей було евакуйовано через радіоактивне забруднення. У першу річницю трагедії вони на один день повернулися до рідних місць, що стали зоною відчуження.

Радіаційне лихо налаштувало багатьох японців проти атомної енергетики, у країні відбулися численні акції протесту. Компанія-власник АЕС «Фукусіма-1» знову вибачилася перед людьми. Водночас дії уряду з ліквідації наслідків катастрофи підірвали довіру до влади.

Рівно рік тому землетрус магнітудою у 9 балів підняв величезну стіну води – цунамі, що накрило північно-східне узбережжя Японії.

Це лихо стало найбільш руйнівною природною катастрофою, а також наймасштабнішою ядерною аварією з часів Чорнобиля. 

Copyright © 2012 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua