"Імперську експансію переможе єдність"

Катерина МАЦЕГОРА
2 жовтня 2015

На Манхеттені в рамках Всесвітнього форуму лідерів, організованого Колумбійським університетом, Президент Петро Порошенко розповідав майбутнім політикам та «лідерам громадської думки» про події в Україні та виклики, які постали перед нею зокрема і глобальним світом у цілому. Він привернув увагу до технологічних та інноваційних можливостей нашої держави, нагадуючи про такі винаходи етнічних українців, як вертоліт, реактивний пасажирський літак, космічний човник, генетичний код, трансплантація рогівки і лазерний діод. За його словами, українці були й серед засновників Apple, IMAX, PayPal і WhatsApp.

Петро Порошенко наголосив, що українській свободі й незалежності протистоїть російська нео-імперська експансія та агресія. Він закликав переосмислити суть міжнародної безпеки, оскільки Росія порушила всі свої міжнародні зобов’язання відповідно до Статуту ООН, Гельсінського Заключного акта та Паризької хартії для нової Європи.

У цьому контексті всім партнерам України вкрай важливо дотримуватися єдності. «Має бути побудовано довіру, — передає слова Президента його прес-служба. — Ми робимо багато речей, які не робилися всі роки нашої історії. Ми зробили унікальну реформу у секторі безпеки, створивши нову армію».

А ще глава держави розповів про фахівців з інших країн — випускників іноземних вишів, які зараз працюють в уряді, вказавши, що наразі Україна найбільше потребує молодих лідерів у виконавчій гілці влади.

Найбільше довелося відповідати на запитання про визволення Донбасу й повернення Криму. Студенти відреагували оплесками на такі слова Петра Порошенка: «Європейська інтеграція — ідея, що об’єднала українське суспільство. Демократична Україна має бути в Європейському Союзі».

Цей виступ транслювався у прямому інтернет-ефірі для Єльського та Гарвардського університетів США.

Того самого дня у Нью-Йорку глава держави провів зустріч із главами делегацій держав-учасниць Спільної групи з розслідування авіакатастрофи літака рейсу МН-17. Представники Австралії, Нідерландів, Бельгії та Малайзії висловили розчарування російським вето під час голосування в Радбезі ООН за резолюцію про створення трибуналу для розслідування цієї катастрофи.

Сторони планують і надалі координувати роботу, щоб покарати винних у трагедії.

Так, 13 жовтня голландська сторона презентує результати міжнародного незалежного розслідування. І, на думку співрозмовників, ініціатива України зі встановлення Міжнародного дня вшанування пам’яті жертв терактів є цілком слушною.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua