"Індустріальний парк: чи всі перестороги враховано?"

Роман КИРЕЙ
3 березня 2016

Розроблена на Черкащині «Стратегія розвитку області до 2020 року» передбачає створення нинішнього року в області індустріального парку — території для розміщення промислових об’єктів. Це сприятиме поліпшенню інвестиційного клімату, адже, як переконують її автори, допоможе значно зменшити час на реалізацію проектів. Робоча група нині підбирає потенційні земельні ділянки. Для цього залучають фахівців у галузі інвестиційного розвитку територій.

Ділянки, що мають потенціал для створення там індустріального парку, як повідомляють в облдержадміністрації, є у місті Ватутіному, в Черкаському та Канівському районах. Серед вимог — площа понад 30 гектарів, відповідна інфраструктура, логістика, перспективи розвитку певної галузі тощо.

В Україні, зокрема й на Черкащині, вже намагалися створювати індустріальні парки. На жаль, жоден із них не працює. Щоб зараз такого не трапилося, зауважує голова Черкаської облдержадміністрації Юрій Ткаченко,  ретельно відпрацьовують усі деталі. Нині організували консультації з фахівцями, зустрічі із зацікавленими інвесторами тощо.

Що дає індустріальний парк? Така структура, переконаний Юрій Ткаченко, полегшить доступ підприємців до ділянок. Так, компанії, зацікавлені в розміщенні виробничих підприємств, звертатимуться до керуючої компанії індустріального парку з метою визначення та передачі в оренду конкретної ділянки для конкретного виробництва.

Натомість не всі в області поділяють ентузіазм прихильників подібних проектів. Приміром, керівник Черкаського регіонального центру інвестицій та розвитку Дмитро Виноградов посилається на досвід створення індустріальних парків в Україні. Протягом останніх років в різних областях їх засновано 12. Лише у половини нарешті з’явилися керуючі компанії. Та й не створюють індустріальні парки «про всяк випадок» (таке враження складається стосовно намірів на Черкащині). Рішення про це приймають з огляду на загальну концепцію розвитку населеного пункту або регіону. Крім того, перед його прийняттям у тому чи тому місті або районі треба отримати інформацію від суб’єктів господарювання щодо можливостей централізованого водопостачання та водовідведення,  про наявність ресурсів, необхідних для створення індустріального парку, а також мати технічні умови на приєднання до мереж (об’єктів). Добре, якщо таку роботу проведено стосовно міст та районів, названих найперспективнішими для відкриття індустріальних парків на Черкащині.

Одна з головних засад створення індустріального парку на 75% грунтується на недержавних джерелах фінансування. Чи здатні будуть місцеві бюджети надати кошти для співфінансування проекту? Не кажучи про те, що такі кошти взагалі не закладено в проекти обласного та місцевих бюджетів.

Звісно, сама по собі ідея створення індустріального парку, який би допоміг поліпшити інвестиційний клімат, досить продуктивна. Однак варто врахувати всі згадані й не згадані перестороги, які обов’язково виникнуть під час реалізації проекту, щоб не перетворити його на чергову кампанію для нового піару.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua