"Ініціативна молодь вгамує кадровий голод"

Володимир ГАЛАУР
18 березня 2016

Попри те, що команда Харківської облдержадміністрації (ХОДА) чи не наймолодша в Україні, тут активно розгорнули роботу з пошуку ту підготовки завтрашніх політиків і управлінців, свого кадрового резерву. Проблему заміщення старих еліт новими незаангажованими молодими лідерами в облдержадміністрації переспрямували з вербального, шоу-дискусійного русла в прагматичне. Торік восени в ХОДА започаткували проект «Школа лідерства».

Як зауважує заступник голови ХОДА Юлія Світлична, нині в Україні кадровий голод, гострий брак кваліфікованих фахівців. Не даючи молодим фахівцям основ, не можна чекати, що система розвиватиметься.

 «Це перший подібний проект в Україні. А на заході такі школи працюють дуже активно. Зокрема у США існує Школа лідерства при президентові, — розповів представник Всеукраїнського студентського братства «Еліта нації» Сергій Перепелиця. — Харківську область можна вважати прикладом співпраці студентства та державної влади».

Згідно з програмою проекту, яка передбачає три етапи, у Школі лідерства найуспішніші люди області, представники бізнесу і влади діляться досвідом зі студентами, двері для проходження практики відчиняють державні та комерційні підприємства регіону і, звісно, безпосередньо департаменти ХОДА. За словами координатора проекту Ганни Глущик, теоретична частина навчання складається з трьох частин: ознайомчої, блоку державного управління та бізнес-блоку. Після вивчення теорії учасники на практиці підготують проекти в освітній і соціальній сферах, а також бізнес-проекти.

За словами заступника голови ХОДА Михайла Черняка, який нерідко проводить лекції у Школі лідерства, студенти не лише підтримують бажання команди обласної адміністрації змінити застарілу управлінську систему, а й спонукають креативно підходити до процесу реформування.

До Школи лідерства подавали заяви понад 200 харківських студентів. Але до другого етапу дісталися лише 60 студентів, які, розділившись на команди та обравши напрями подальшої роботи, проходять стажування в восьми департаментах облдержадміністрації під керівництвом кураторів. Найпопулярнішим серед студентів-стажистів ХОДА виявився департамент з підвищення конкурентоспроможності регіону — тут вирішили стажуватися 9 учасників проекту з чотирьох вишів Харкова. У департаменті науки й освіти учасникам школи запропонували попрацювати над програмою Clean University, що спрямована на боротьбу з корупцією у сфері освіти. Стажисти також провадитимуть просвітницьку діяльність серед студентів щодо міжнародних освітянських програм і спеціальних стипендій, про які мало хто сьогодні знає. А в департаменті житлово-комунального господарства й розвитку інфраструктури учасникам проекту дали змогу долучитися до реалізації програм з енергоефективності, зокрема у житловому секторі.

Після стажування студенти готуватимуть проекти в профільних сферах — у межах Стратегії розвитку Харківської області. Кращі з них винесуть на розгляд обласної ради і реалізують на третьому етапі Школи лідерства. А найталановитіші учасники проекту отримають можливість працевлаштуватися в тих структурах, де пройшли стажування. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua