"Ініціативу не покараєш"

Олена ОСОБОВА
18 жовтня 2012

РОБОЧА ПОЇЗДКА

На Луганщині Віктор Янукович вимагав від керівників підтримувати бізнес та створювати мотивації
 

Відкриття палацу спорту «ЛТК Арена», зведеного за кошти невеликого ТОВ «Луганська телефонна компанія», особливо порадувало Віктора Януковича саме тим, що це приклад «руху меценатів у міні-футболі, спорті, який має бути доступний усім, передусім молоді». Ініціативність Юрія Шацького та очолюваного ним колективу дала змогу спочатку взятися за реконструкцію колишнього спортзалу, а з часом таки знайти необхідні 64 млн грн, аби в обласному центрі з’явилися новий палац спорту та Дитяча футбольна академія, яка нині є однією з кращих в Україні.

«Це гідне продовження славних спортивних традицій, які є й житимуть на Луганщині», — сказав глава держави.

Ознаки ініціативного підходу до своєї справи та прагнення до інновацій державний керманич відзначив й у приватному акціонерному товаристві «Науково-виробничий центр «Трансмаш». Тут Віктор Янукович взяв участь у відкритті нового цеху.

«Інноваційно-інвестиційний підхід до модернізації вітчизняних підприємств, запровадження новітніх технологій є запорукою розвитку країни», — зазначив Віктор Янукович. І саме такого підходу глава держави вимагає від керівників усіх ланок. Ніби спростовуючи закид у безініціативності, голова Луганської облдержадміністрації в ході наради озвучив перед Президентом цілу низку пропозицій щодо поліпшення соціально-економічної ситуації в краї.

Володимир Пристюк звернувся до глави держави із проханням створити при Кабінеті Міністрів міжвідомчу комісію, яка б розробила програму розвитку вугільної галузі області не менш ніж на 20 років. Адже «рано чи пізно шахти, які працюють, закриватимуться, і вже сьогодні слід думати, що і як робити надалі, аби не повторити помилок реструктуризації 1990-х років».

Крім того, з початку року набули чинності зміни до Закону «Про стимулювання розвитку регіонів». Щоправда, поки що не напрацьовано механізми їх реалізації. Керівництво області пропонує напрацювати їх саме на прикладі своєї території як регіону, найбільш постраждалого в ході реструктуризації вугільної промисловості. 

Упровадження такого пілотного проекту, передбачення фінансування в 2013 році заходів на подолання соціально-економічних та екологічних наслідків ліквідації шахт — це рішення стало першим пунктом доручень Президента.

Ініціативний підхід до справи глава держави побачив у НВЦ «Трансмаш». Фото Андрія МОСІЄНКА  

«Питання працевлаштування шахтарів, звільнених у процесі реструктуризації вугільної галузі, слід вирішувати спільними зусиллями центральної та місцевої влади», — підкреслив він. Водночас глава держави звернув увагу на значний потенціал області, зокрема щодо модернізації вугільної галузі.

В Україні передбачається налагодити виробництво синтетичного газу з вугілля. Два з п’яти таких переробних заводів буде побудовано на Луганщині. Їхнє будівництво розпочнеться в 2013 році й загалом для реалізації цього проекту залучається 3,5 млрд дол. інвестицій, про які досягнуто домовленості із Китаєм.

У списку доручень — дев’ять позицій. Серед них: аналіз виконання заходів загальнодержавної програми «Питна вода» на території області, допомога у придбанні медичного обладнання для регіонального центру інноваційної хірургії, завершення будівництва трьох сільських шкіл, вирішення питання про державну підтримку облаштування та реконструкції міжнародних і міждержавних автомобільних пунктів пропуску та фінансування ремонту доріг. А ключ до успіху, за словами Віктора Януковича, — це «всебічна підтримка ентузіазму та створення мотивацій». 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua