"Інсбрук презентував Сумщину"

Олександр ВЕРТІЛЬ
27 червня 2012

ІНТЕГРАЦІЯ. В австрійському місті Інсбрук відбулося чергове засідання Ради Європи та Асоціації європейських прикордонних регіонів. Його учасники  розглянули питання багаторівневого управління у транскордонній співпраці. Під час цього представницького заходу успішно пройшла презентація інвестиційно-промислового потенціалу Сумської області, зокрема єврорегіону «Ярославна».

Як розповів головний спеціаліст відділу головного управління економіки Сумської облдержадміністрації Олексій Матюшенко (до речі, він вів презентацію англійською), область стала єдиною в Україні, яка одержала можливість «засвітитися» на європейському рівні. Окрім сумчан, про свої здобутки і перспективи розповіли учасники кількох прикордонних регіонів, зокрема австрійсько-німецького та австрійсько-італійського.

Єврорегіон «Ярославна», основу якого становлять прикордонні території Сумської та Курської областей, нещодавно відзначив п’яту річницю з дня створення. За цей час досягнуто істотного прориву на більшості напрямків співпраці. Зокрема якщо в 2007 році зовнішньоторговельний товарообіг Сумщини з російськими сусідами становив трохи більш як 20 мільйонів доларів, то вже торік досяг 46.

На практиці реалізовано низку проектів і програм, що стосуються економічної, культурної, освітянської, молодіжної сфер, розвитку інфраструктури, екології, спорту тощо. Нині українські та російські партнери працюють над кількома проектами, які становлять обопільний інтерес: поводження з побутовими та промисловими відходами, зниження екологічного навантаження на басейни місцевих річок, упровадження альтернативних видів палива і застосування енергоефективних технологій та інші.

Нині на сумсько-курській ділянці державного українсько-російського кордону функціонують 11 місцевих пунктів пропуску, тоді як у 2007-му не було жодного. Протягом минулого року ними скористалися майже 500 тисяч жителів Сумщини, що становить майже половину місцевого населення.  А за останні два роки відбулося 120 спільних заходів — ярмарків, виставок, презентацій, фестивалів, конкурсів, турнірів, учасниками яких стали більш як мільйон жителів насамперед Сумської й Курської областей. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua