"Інспектори Держгірпромнагляду у вересні перевірятимуть безпеку шахт"

13 серпня 2011

БЕЗПЕКА. Інспектори, які контролюють дотримання законодавства у вугільній галузі, у вересні виконуватимуть свої обов’язки в особливому режимі, працюватимуть безпосередньо на шахтах. Про це повідомив голова Державної служби гірничого нагляду і промислової безпеки Олександр Хохотва під час наради з інспекторами Донецького та Луганського гірничих округів та керівництвом теруправлінь. 

Особливу увагу приділятимуть дотриманню пилогазового режиму, правил безпеки під час проведення струсного підривання, дотримання паспортів кріплення вибоїв тощо.

«Інспектор з питань шахтної безпеки отримує щонайширші права відповідно до Конвенцій міжнародної організації праці. Головний документ — це припис спеціаліста наглядового органу. У разі виявлення порушень інспектор може, і повинен, зупиняти роботу підприємства, за яким відтепер його буде закріплено. Сьогодні всі інспектори виходять з кабінетів і йдуть «на фронт», тобто в шахти», — наголосив Олександр Хохотва.

Аналіз причин трагедій, що сталися на шахтах Донбасу в липні-серпні, свідчить, що у більшості випадків до аварій та загибелі людей призвели саме порушення вимог безпеки, недотримання технології ведення робіт. Тобто більшість причин – організаційні. Трагедії сталися на шахтах як державної, так і приватної власності, що свідчить про неефективне функціонування системи управління охороною праці в галузі. Тому державний і відомчий нагляд мають діяти спільно.

Невдовзі стан охорони праці у галузі розглядатиметься на засіданні Кабінету Міністрів, повідомляє прес-служба Держгірпромнагляду.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua