"«Інтернаціонал» злочинців потрапив за грати"

Валерій МЕЛЬНИК
1 березня 2013

БЕЗПЕКА. Ця справа розпочалася з того, що правоохоронці за контрабандне ввезення на територію України понад двох кілограмів метамфетаміну затримали двох учасників міжнародного наркоугруповання. В результаті подальших оперативно-розшукових заходів за гратами опинилися ще двоє їхніх спільників. 

Тоді ж було вилучено майже п’ять тисяч таблеток особливо небезпечного психотропного засобу, так званого сибіру. Цей препарат, що поєднує властивості галюциногенів та енергетиків, у нашій державі, до речі, був виявлений уперше. Можливий виторг від тієї партії отрути при реалізації на «чорному» ринку фахівці оцінили майже в 800 тисяч гривень.

Слідчі управління СБУ у Волинській області висунули обвинувачення двом громадянам однієї з країн ЄС та двом громадянам-українцям в організації міжнародного каналу контрабандного ввезення на територію нашої  країни особливо небезпечних психотропних речовин для подальшого їх збуту.

 — У ході судового розгляду підтверджено, що організатором злочинного угруповання був 41-річний іноземець. Він купував наркотики за межами нашої держави, налагодив їхню контрабанду, зберігання та збут, а також розподіляв прибутки від продажу між учасниками наркоугруповання. Інший іноземець здійснював безпосереднє переміщення заборонених препаратів через державний кордон, — розповів керівник прес-служби УСБУ у Волинській області Михайло Баранов. —  Придбання психотропних засобів фінансував житель Переяслава-Хмельницького, котрий згодом і збував їх у столичній області. Четвертий зловмисник виконував роль наркокур’єра на території нашої держави.

Як з’ясувалося в ході судового слідства, знешкоджена група при транспортуванні забороненого зілля завчасно ховала його у картері двигуна автомобіля або у порожнині запасного колеса. Контрабандисти вирізнялися високим рівнем координації злочинної діяльності, застосовували заходи конспірації та маскування.

Вироком суду чотирьох зловмисників визнано винними у вчиненні злочинів, передбачених ст.305, 307 Кримінального кодексу України — контрабанди, незаконного придбання, зберігання, перевезення, пересилання та збуту психотропних речовин в особливо великих розмірах, скоєних організованою групою осіб. Закономірним став  і результат бізнесу на чужому горі.  Організатор злочинної групи відбуватиме покарання у вигляді 11 років позбавлення волі, а його спільники викреслять з повноцінного життя від 9 до 8 років.

За інформацією працівників Служби безпеки України у Волинській області, польськими правоохоронцями проведена ще одна  спецоперація. На території Республіки Польща торік  вилучено понад 160 кілограмів ще однієї небезпечної речовини — амфетаміну. Як стверджують правоохоронці, це  чи не найбільша в світі вилучена одноразово партія цього психотропного препарату. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua