"Інвестиційний клімат поліпшується"

23 листопада 2012

Ксенія ТАБАЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»

ДОСЛІДЖЕННЯ. Вітчизняні та іноземні компанії більше не вважають фіскальну систему основною перешкодою для ефективного ведення бізнесу та інвестування коштів у перспективні галузі.

Українська енергетика, за оцінкою економічних експертів, стоїть другою  в  списку  галузей  найбільш цікавих з точки зору інвестування. Вона поступається місцем лише сільському господарству з його величезним потенціалом для розвитку.

Зарубіжні й вітчизняні інвестори нині активно розробляють українські родовища нафти й газу. Є бажання вкладати кошти й у розвиток альтернативної енергетики. Так, ще два роки тому в нашій державі не було жодної сонячної електростанції, а тепер австрійці будують цілий сонячний парк у Криму, який, на думку фахівців, буде одним із найбільших не лише в Європі, а й у світі. До кінця 2013-го тут освоять понад 2 млрд євро.

Вітчизняні гроші теж ідуть у сонячну енергетику. Дві електростанції вже зведені у Вінницькій (на будівництво пішло 60 млн грн) і Черкаській областях (про це вже писав «УК». — Авт.).

Тобто інвестиційний клімат у нашій країні поліпшується. Це підтверджують і висновки дослідження індексу інвестиційної активності України за підсумками третього кварталу цього року. Його провела соціологічна компанія Research & Branding Group за ініціативи Державної податкової служби.

За повідомленням прес-служби ДПС, у дослідженні (в опитуванні брали участь понад 250 керівників українських, американських та європейських компаній-інвесторів) йдеться про те, що представники вітчизняного та іноземного бізнесу, які працюють у нас, демонструють «обережний оптимізм». Однак вони більше не вважають податкову систему основною перешкодою на шляху до покращення інвестиційного клімату. Порівняно з першим кварталом 2012 року вищеназваний індекс зріс на 0,2 пункта і становить 4,43 бала з 10 можливих.

Тож у III кварталі інвестори відзначили зменшення негативного впливу фіскальної політики на ведення бізнесу. Зниження рівня актуальності для підприємців податкових питань вказує на те, що реформа в цій сфері вже приносить плоди, хоча вона поки що не завершена. Водночас керівники компаній вказують на потребу продовження боротьби з корупцією та реформування судової системи.

До речі, це вже друге дослідження. І якщо під час першого бізнесмени скаржилися, що витрачають занадто багато часу на подачу документації до органів ДПС і на брак належної бази для електронної звітності, то в третьому кварталі активний розвиток податковою службою відповідних сервісів зробив цю проблему неактуальною. Тепер від реформи податкової системи інвестори очікують подальшого зниження кількості платежів та спрощення алгоритмів обчислення та адміністрування податків.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua