"Інвестиції в логістику та зрошення"

Галина ІЩЕНКО
16 жовтня 2015

Навіть тепер, коли в Україні триває війна й економічна криза, закордонні інвестори цікавляться, в які підприємства АПК вони можуть вкласти кошти.

Як вважає керуючий партнер InVenture Investment Group Олексій Олейніков, західних партнерів цікавлять аграрні компанії, які мають чималий земельний банк. Ідеться про площі від 2 до 30 тисяч гектарів. Інший  критерій для інвестування — нівельовані ризики, пов’язані із веденням бойових дій. За словами експерта, компанії шукають місце вкладення грошей якнайдалі від зони АТО. Тож у пріоритеті — фірми із Західної України.

«Інвестори звертають увагу на наявність у компаній власних потужностей (приміром елеваторів чи зерносховищ), тваринних комплексів, парку техніки, нерухомості та висококваліфікованого персоналу», — каже він.

Якщо розглядати інвесторів за показниками майбутніх капіталовкладень у наш АПК, то, ймовірно, на першому місці серед них стоять американські компанії. За словами міністра аграрної політики та продовольства Олексія Павленка, бізнесмени США висловили бажання інвестувати в наші агропідприємства до 1,5 мільярда  доларів. Найбільше  капіталовкладників цікавить портова логістика та насіннєвий бізнес.

Є і домовленість України із Всесвітнім банком про розроблення технічного проекту з реконструкції системи зрошення на півдні країни.  Вони зношені на 82%. Для цього треба утворити відповідну структуру, яка  займалася б усіма підготовчими документами. Треба також розробити закон, щоб згідно з ним можна було зібрати всі системи зрошення під одним «дахом», тобто під спільним управлінням. Тоді українські підприємства АПК отримають інвестицій на суму не менш як 2 мільярди доларів. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua