"Іран готовий до бізнесу без санкцій"

27 квiтня 2016

Український уряд збирається схвалити рішення про скасування санкцій щодо Ісламської Республіки Іран. В іранському посольстві висловлюють задоволення з приводу цього рішення і прогнозують  помітне пожвавлення економічних відносин, проте зауважують: Київ мав здійснити цей корок набагато раніше.

Перші санкції наклали на Іран після Ісламської революції 1979 року. А у 2005-му, коли Тегеран заявив про розроблення власної ядерної програми, США, Західна Європа та Ізраїль, побоюючись, що в Ірані насправді розробляють атомну зброю, наклали на цю країну економічні, зокрема нафтові санкції. Проте 6 січня цього року після публікації МАГАТЕ звіту про те, як Іран виконав умови заморожування своєї ядерної програми, міжнародні санкції з Тегерана зняли. Експерти прогнозують, що зняття нафтових санкцій з Ірану, де видобуток нафти становить близько 3 мільйонів барелів на добу, призведе до падіння цін на нафту на світовому ринку. За попередніми оцінками, вартість нафти може опуститися до 15—20 доларів за барель.

Для України зняття санкцій з Ірану, країни з 75-мільйонним населенням, відкриває широкі можливості для економічної співпраці. Досі, як повідомив на прес-конференції посол Ірану в Україні Мохаммед Бехешті-Монфаред, внаслідок санкцій відносини між Іраном та Україною розвивалися повільно і були далекими від бажаних. «Ми можемо збільшити товарообіг між нашими країнами у кілька разів», — запевнив посол. Так, іранські інвестори готові робити капіталовкладення в українське сільське господарство, будівельний сектор, ремонт і розбудову інфраструктури аеропортів. «Я подорожую Україною та мушу з жалем визнати, що дороги у вас неякісні. Ми готові будувати автотраси», — заявив іранський дипломат.

Мохаммед Бехешті-Монфаред розповів, що Іран — третя після Китаю та Індії країна із закупівлі української олії. Значну частину українського експорту до Ірану становить кукурудза, пшениця, ячмінь, а також молочна продукція, зокрема вершкове масло. Дипломат також із жалем зауважив, що досі Іран експортував до України переважно сухо фрукти та горіхи, і висловив сподівання: ситуація найближчим часом зміниться.

Посол  назвав продуктивною роботу 5-ї міжурядової комісії Іран —Україна, яка відбулася у лютому цього року вперше після 12-річної перерви. У Тегерані побувала представницька делегація України на чолі з віце-прем’єр-міністром Геннадієм Зубком за участі міністрів палива та енергетики, сільського господарства, інших урядовців. «Група представників аграрного сектору Ісламської Республіки Іран наступними місяцями розпочне виконання угод, досягнутих щодо спільного розвитку сільського господарства між країнами, в кількох областях України, які мають найродючіші грунти», — повідомив дипломат. Він також назвав позитивним сигналом призначення нового посла України в Ірані, де впродовж останніх трьох років не було українського дипломатичного представника.

Оксана КРАМАРЧУК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua