"Іранській нафті закрили шлях на європейські ринки"

24 сiчня 2012

НАФТОВЕ ЕМБАРГО. Запровадження ембарго на імпорт пального з Ірану стало найжорсткішим зовнішньополітичним рішення ЄС за всю історію його існування. З вчорашнього дня європейські компанії не мають права підписувати з Тегераном нові контракти на постачання «чорного золота», а з 1 липня імпорт до Європи припинять остаточно. Окрім нафтового ембарго, ЄС заморожує співпрацю з іранським Центробанком, сподіваючись, що жорсткі заходи навчать Тегеран.

«Хочу наголосити, що запровадження санкцій не є нашою кінцевою метою. Ми переслідуємо подвійну ціль, і головне – це змусити Іран повернутися за стіл переговорів», – заявила Верховний представник ЄС із зовнішньої політики та безпеки Катрін Аштон.

Офіційної реакції Тегерана не надходило. Серед іранських чиновників лунають погрози перекрити Ормузьку протоку – важливу водну артерію, яку минають третина нафтових танкерів світу.

Утім, поки що до жодних дій Іран не вдався. Авіаносець США «Авраам Лінкольн» безперешкодно потрапив у Перську затоку, не зустрівши опору в Ормузькій протоці.

 Copyright © 2012 euronews



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua