"Іспанія перейшла фінансовий Рубікон "

15 червня 2012

БАНКІВСЬКА КРИЗА. Висоту у 7% взято. Ставки за 10-річними суверенними облігаціями Іспанії перевищили критичну межу. 7% – «точка неповернення» для паперів країн єврозони. Ставки за іспанськими облігаціями трималися поблизу небезпечної зони. Коли ЄС вирішив виділити гроші банківському сектору країни, температура на ринках дещо охолола. Однак після зниження рейтингу Іспанії ставки вибухнули.

На початку року ринки покладали чималі надії на новий уряд Іспанії. Ставки за 10-річним паперами трималися поблизу 5% і ніщо не передрікало біди. За півроку дохідність сягнула 7,02%.

Аналітики пояснюють: «Ринки вважатимуть, що Іспанія отримала міжнародну допомогу, як би її не називали. Ми всі знаємо, що відбувається зі ставками, коли довіра слабшає. Думаю, зважаючи на нинішню ситуацію, тиск на папери країн Південної Європи посилюватиметься. Так само посилюватиметься тиск на ЄЦБ, аби регулятор втрутився і купив облігації на вторинному ринку».

Банківська криза Іспанії не змусила ЄЦБ втрутитися. Маріо Драґі закликав політиків взятися за виконання своїх прямих обов’язків і не перекладати їх на плечі ЄЦБ. Четверту економіку єврозони від «сміттєвого» рейтингу відділяє один-єдиний щабель. 

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua