"Іспанія та Греція лоскочуть нерви єврозоні"

13 червня 2012

КРИЗОВІ ЗАХОДИ. Прибутковість іспанських боргових паперів зростає у ціні. 100 мільярдів допомоги від єврозони рятуватимуть лише іспанські банки, тож зводити кінці з кінцями уряд країни планує завдяки продажу облігацій. Впоратися з кризою Мадриду стає все складніше, однак Маріано Рахой пообіцяв, що дефіцит бюджету не перевищить 5,3% ВВП. Уряд знову скаржиться на складність ситуації і готує іспанців до зростання безробіття, і це в країні де без роботи сидить кожна четверта працездатна людина.

«Зараз надзвичайно напружений момент, але уряд Іспанії та інші уряди єврозони дуже добре знають, що потрібно робити,» – заявив міністр економіки Іспанії Луїс де Гіндос.

За, на перший погляд, позитивними новинами про допомогу іспанським банкам, прийшло невтішне повідомлення. Міжнародне рейтингове агенство Fitch знизило довгостроковий кредитний рейтинг одразу 18-ом іспанським банкам.

Хоча проблеми Іспанії турбують нині всіх в єврозоні, Греція лоскоче нерви не менше – в неділю в країні знову парламентські вибори, що цілком можливо, визначать долю Греції в єврозоні. Алексіс Ципрас в понеділок виступив перед журналістами. Його ліворадикальний рух «Сіріза» на минулих виборах став другою найпопулярнішою політичною силою. Алексіс Ципрас ще раз підкреслив, що є противником заходів жорсткої економії, які стали умовою для виділення Греції кредиту. Він також прагне скасувати деякі податки та рішення, прописані чинною владою як ліки від грецької кризи.

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua