"Іспанська криза підштовхує регіони до незалежності"

23 жовтня 2012

СЕПАРАТИСЬКІ НАСТРОЇ. Економічна криза в Іспанії збільшує націоналістичні почуття у Каталонії й Країні Басків – регіонах, що мають власну національну тотожність, культуру і мову.

Країна Басків і Каталонія є більш заможними, ніж інші іспанські регіони.

У Каталонії націоналісти твердять, що багатьох економічних проблем можна було б уникнути, якби податки, що йдуть до Мадрида, залишалися вдома в Барселоні. А уряд Країни Басків уже має повноваження розпоряджатися місцевими податками.

Басконські сепаратисти з EH Bildu щойно виграли на регіональних виборах не набагато менше місць, ніж помірковані націоналісти. Разом вони можуть сформувати пронезалежницьку коаліцію. Це – шлях до оголошення референдуму щодо незалежності.

Якщо порівняти економічні показники у Країні Басків і Каталонії – з одного боку й Іспанії загалом – з іншого, то ВВП на душу населення в Країні Басків перевищує 31 тисячу євро, а в Каталонії – 27 тисяч євро, тоді як в Іспанії цей показник становить трохи більше 23 тисяч.

В обох пронезалежницьких регіонах – нижчі показники щодо безробіття, ніж у Іспанії вцілому.

Іспанська конституційна криза почалася з Каталонії. Місцевий націоналістичний уряд призначив на листопад дострокові вибори, які на практиці розглядаються як референдум щодо незалежності. Каталонія – це одна п‘ята частка іспанської економіки. Одначе цей регіон має і величезний борг.

 Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua