"Історична садиба зароблятиме собі на ремонт"

Євген ЛОГАНОВ
5 березня 2016

Музей-заповідник «Садиба Попова», розташований у Василівському районі Запорізької області, — визначна  архітектурна пам’ятка.  За даними директора департаменту культури, туризму, національностей та релігій Запорізької ОДА Владислава Морока, торік на реконструкцію та відновлення цієї історичної пам’ятки, знакової для краю, вперше за останні п’ять років було надано понад півмільйона гривень. На думку посадовця,  стан музею-заповідника ще критичний, однак є всі передумови врятувати його і зробити великим туристським і культурним центром.

На реставраційні роботи, за даними експертів, потрібно приблизно 30—40 мільйонів гривень. Зрозуміло, такі гроші для бюджету надмірне навантаження. Тому обласна влада звернулася по  допомогу до іноземних колег, які погодилися підтримати проект відродження «Садиби Попова». Тож після  виготовлення проектно-кошторисної документації запоріжці вийдуть на державний і міжнародний рівень, щоб отримати гранти, інвестиції та спонсорську допомогу на відродження музею-заповідника.

Владислав Мороко зазначив: попередню згоду на надання допомоги вже дав уряд Німеччини, підтримати проект готові також Рада Європи й уряд США.

— Садибу дворян Попових побудовано у другій половині ХІХ століття, — розповідає директор Василівського історико-архітектурного музею-заповідника «Садиба Попова» Валерій Стойчев. —  Це один з небагатьох замкових комплексів, що вцілів до нашого часу.

Посадовець зауважив, що за минулі два роки, попри складну ситуацію в країні, працівникам закладу вдалося збільшити потік туристів, започаткувати успішні проекти «Тури вихідного дня», «Музей просто неба», «Робота з підземеллями», а також постійно співпрацювати з археологами і науковцями, розширювати експозиції, проводити екскурсії, виставки.

До того ж, є великий потенціал щодо використання підвальних  приміщень палацового комплексу, дослідження вцілілих кімнат як додаткового музейного простору. Вже розроблено проект створення музею просто  неба у виявлених підземних приміщеннях зруйнованого палацу.

У музеї розпочали реекспозицію: облаштували виставкову залу, яку використовуватимуть для публічних заходів, конференцій тощо. Наступною планують оформити інтер’єрну кімнату в стилі кінця ХІХ століття, облаштувати підвальні приміщення для проведення тематичних екскурсій.

Завдяки своїм характеристикам, молоткова емаль займає особливе місце серед лакофарбових матеріалів. Фарба з молотковим ефектом створює красивий і неповторний візерунок, який є надійним захисним шаром пофарбованої поверхні.
Основою цієї фарби стала алкідна смола, яка виходить шляхом екстрагування олії рослинного походження, начебто лляної і соєвого, в поєднанні з кислотами.
Завдяки своїм захисним властивостям, молотковою емаллю, в основному, фарбують деталі автомобілів, сільськогосподарської техніки.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua