"Історія кримських татар очима дітей"

Людмила ЩЕКУН
9 вересня 2011

ПРОЕКТ.  Протягом п’яти днів в селі Ходжа-Сала, що в Бахчисарайському районі АР Крим,  старшокласники  з 6 регіонів України знайомилися з історією кримськотатарського народу, дізнавалися про жахливі подробиці депортації, довге повернення на батьківщину та про сьогодення. Кінцевим результатом роботи школярів і стала виставка їхніх фоторобіт.

Організація виставки можлива завдяки реалізації суспільного загальноукраїнського проекту Благодійним фондом «Резонанс» (Львів) та за фінансової підтримки Фундації «Пам’ять. Відповідальність. Майбутнє» (Німеччина), а також за сприяння регіональних партнерів даного заходу.

Фотографії та фрагменти інтерв’ю, які представлені на виставці, дали можливість побачити очима дітей трагічні сторінки історії кримських татарів та проблеми сьогодення. Наочно було продемонстровано погляд молодих людей на значимість прав людини і наслідки їх порушення.

Керівниця проекту Олена Грабовська розповіла, що під час збору інформації були випадки, коли діти плакали, слухаючи розповіді про скалічені долі. За словами громадського лідера Айдера Муждаби, партнера проекту в Бахчисарайському районі,  виставка зараз відбувається одночасно в двох містах — Бахчисараї та Кременчуці. На Полтавщині її будуть презентувати школярі з м. Чегвонограда Львівської області. Через два тижні роботи дітей побачать ще в 4 регіонах України.

Натхненники проекту мають надію, що цей захід дасть можливість всім бажаючим ознайомитися з невідомими сторінками історії нечисленного народу, який має велике прагнення зберегти мову, культуру, традиції, пам’ять.

 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua