"ІТ-галузь залишається однією з рушійних сил української економіки"

10 лютого

Торік експорт ІТ-індустрії становив майже 6,7 млрд доларів — фактично на рівні 2022 року. Це зазначив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час форуму, присвяченого другій річниці функціонування унікального правового та податкового простору «Дія.City». Він наголосив, що ІТ-індустрія — пріоритетна галузь для України і уряд робить усе можливе для її розвитку.

«Інформаційні технології — сектор економіки, що продемонстрував найбільшу стійкість під час повномасштабної війни. Сектор, що забезпечив державі валютні надходження, сплату податків та створення робочих місць», — зауважив Денис Шмигаль і додав, що галузь продовжує зростати та залишається однією з рушійних сил української економіки.

Глава уряду нагадав, що простір «Дія.City» став одним з чинників посилення цифрової індустрії.

«Маємо вже понад 800 резидентів, які мотивовані працювати на українську економіку та для перемоги України. І це лише початок», — висловив упевненість Прем’єр-міністр.

Як зауважив Денис Шмигаль, є багато амбітних планів, які обов’язково буде втілено в життя. Один з них — допомога українським ІТ-компаніям у співпраці із глобальними бізнесами. Створюється унікальна всеукраїнська онлайн-платформа, де світові компанії шукатимуть надійних постачальників ІТ-сервісів і послуг з України.

За словами Прем’єр-міністра, держава планує і надалі вдосконалювати умови простору «Дія.City» та робити його ще більш доступним для технологічного бізнесу. Після російського вторгнення оборонним технологічним компаніям було дозволено використовувати «Дія.City». Нині їх там працює майже сотня.

Фахівці сектору забезпечують державі валютні надходження, платять податки  та створюють робочі місця. Фото з cfqne delo.ua

«Це збільшує кількість defense-tech розробок. Уже маємо їх більш як тисячу, приблизно половина пріоритетні для Сил оборони. Ідеться про дрони, роботизовані системи, системи автоматизованого управління, зв’язку та захисту, РЕБ і багато іншого», — зазначив Денис Шмигаль.

Він наголосив, що в ОПК держава робить ставку на інновації, щоб завжди бути на крок попереду ворога. У планах — найближчим часом поширити можливості «Дія.City» на компанії, які займаються виробництвом біонічних протезів та електромобілів.

«Перший напрям особливо важливий, бо йдеться про здоров’я наших захисників. Другий напрям — зелений перехід. Його робимо разом з усією Європою. Також це про використання наших природних ресурсів. Поклади літію дають змогу налагодити повний цикл виробництва електрокарів не лише для внутрішніх потреб, а й на експорт», — резюмував Прем’єр-міністр.

«Архітектура «Дія.City» нагадує крутий та гнучкий ІТ-продукт. Це дає змогу  простору оперативно реагувати на виклики, які виникають не тільки в Україні, а й у світі. До «Дія.City» вже можуть доєднуватися defense-tech-компанії. Резидентами простору стали понад 100 компаній. Це важливо, бо вони створюють технології, які дуже потрібні нам, щоб долати ворога. І цей позитивний досвід підтримки державою важливих галузей ми масштабуватимемо. Зокрема, у планах на цей рік — розширити сфери для medtech-компаній, які займаються створенням протезів чи втіленням програм для лікування поранених військових», — сказав віцепрем’єр-міністр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій — міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров.

«Дія.City» створює для технологічних компаній усі умови для розвитку та масштабування: сприятливі податки, ПнВК як потужний інструмент для реінвестування, гнучкі умови співпраці, інструменти для залучення інвестицій та захисту нематеріальних активів.

За підсумками дослідження «Аналіз Diia.City: результати, вплив на бізнес та перспективи» від Advanter Group, проведеного на замовлення Об’єднання резидентів «Diia.Сity United», 98% компаній-резидентів позитивно оцінюють вплив «Дія.City» на розвиток бізнесу.

Для глобального технологічного бізнесу та інвесторів «Дія.City» — сигнал надійності та привабливості української юрисдикції для розвитку ІТ-компаній.

«Підтримувати український технологічний сектор — велика честь для Сполучених Штатів. «Дія.City» має величезний потенціал, щоб і надалі поліпшувати умови для українського бізнесу. Простір — один із прикладів того, як американський уряд допомагає поліпшити та посилити бізнес-клімат в Україні», — зауважила Посол США в Україні Бріджит Брінк.

Серед цілей «Дія.City» на майбутнє — розширення видів діяльності, зокрема для компаній, що створюють біонічні протези; глобальна промоція українського технологічного сектору; збільшення кількості робочих місць в ІТ.

Реалізація проєкту «Дія.City» стала можливою завдяки системній підтримці Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Джерело: Департамент комунікацій Секретаріату КМУ 
Міністерство цифрової трансформації



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua