"Італійські науковці виявили фрагменти Тунгуського метеорита"

21 травня 2012

КОСМІЧНИЙ ПРИШЕЛЕЦЬ. Італійські вчені стверджують, що їм вдалося виявити фрагменти Тунгуського метеорита, який орієнтовано впав в сибірській тайзі в 1908 році й викликав найпотужніший вибуху.

За словами дослідників, кам'яний фрагмент метеорита виявили в озері Чеко в Красноярськом краї, розташованому у восьми кілометрах від передбачуваного зіткнення метеорита із Землею.

Ще в 2008 році італійські вчені заявили, що озеро Чеко утворилося в результаті падіння метеорита, будучи, по суті, його кратером. На користь їхньої гіпотези говорить той факт, що водойма має витягнуту, злегка еліпсовидну форму, що сильно відрізняється від типової пласкої форми інших сибірських озер.

Тунгуська катастрофа сталася 30 червня 1908 року о 07:14 місцевого часу (0:14 за Гринвічем) у басейні річки Підкаменна Тунгуска, неподалік від факторії Ванавара (зараз селище Ванавара, райцентр Тунгусько-Чунського району Євенкійського автономного округу) у районі з географічними координатами 60 градусів 53 хвилини північної широти й 101 градус 53 хвилини східної довготи.

Близько семи годин ранку над територією басейну Єнісею з південно-сходу на північний захід з боку Сонця пролетіла вогняна куля - болід. Він був видимий на величезній території Східного Сибіру в межиріччі Лєни й Підкаменної Тунгуски. Зона видимості боліда становила майже 600 кілометрів.

ICTV 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua