"Іван Франко і його школа"

8 червня 2016

Місто відомого європейського просвітителя першого ректора Болонського університету Юрія Котермака-Дрогобича стало й містом шкільництва  літературного класика і громадського діяча Івана Франка. З нагоди відзначення 160-річчя з дня народження і 100-х роковин смерті письменника, 240-ї річниці заснування однієї з перших у Східній Європі школи отців василіян у Галичині, яку закінчував  і син нагуєвицького коваля Якова Франка, у Дрогобицькому історико-крає?знавчому музеї відкрилася  виставка рідкісних оригінальних документів з архівів музею про шкільні роки Франка та історію шкільництва краю.

— Франкознавці й досі не дійшли єдиної думки про те, як Каменяр ставився до покарання в тодішніх школах — цей метод виховання заборонили лише у 1867 році, — розповідає зберігач музейних фондів «Дрогобиччини» Оксана Соловка. — І навряд чи дійдуть згоди, бо з огляду на наш менталітет та історію народно-наукової педагогіки однозначності не існує. Саму педагогічну концепцію народ визначив так: «Батогом і калачем».

Якщо уважно аналізувати твори Каменяра, то Франко-письменник, особливо в ранніх оповіданнях, заперечує в цьому сенсі Франка-публіциста, підтверджуючи теорію «батога і калача».

Виставка з понад сотні документів, що стосуються розвитку шкільництва на цих землях з наголосом на часи навчання у 1864—1866 роках Івана Франка дає землякам, науковцям і студентам Дрогобицького державного педуніверситету змогу ознайомитися з рідкісними архівними документами, що стосуються не лише школи, в якій навчався Франко, а й Франка як школи для нас. Цікаві оригінали циркулярів  про забезпечення «убогих дітей підручниками», кодекси професійної честі вчителів.

— Ця виставка, — наголошує ректор педуніверситету Надія Скотна, — відкрилася в межах IV Міжнародного фестивалю «Країна Франкіана», до якої долучилися франкознавці Польщі й Словаччини. Відбувається вона за участю історико-краєзнавчого музею «Дрогобиччина», обласного державного драмтеатру імені Юрія Котермака та міськради.  А починалося все десятиріччя тому зі скромної панахиди в день смерті Каменяра біля його пам’ятника в центрі міста. 

Нині це комплекс науково-практичних заходів, до якого цього року додалося видання музеєм книги-альбому «Дрогобич Івана Франка» відомого на Львівщині фотомайстра Василя Пилип’юка  для туристів і краєзнавців, флешмоб студентів, учнів профтехучилищ із франкового села Нагуєвичі до дрогобицької гімназії  «Стежками Івана». У школах від 1 до 11 класу проходять читання Франкових віршів.

Одне слово, це активна інтелектуальна праця перед масовим фестивалем у Нагуєвичах, який традиційно  цього року відзначать земляки разом із закордонними гостями, відомими  співаками й акторами з нагоди 160-річчя із дня народження Івана Франка. 

Ольга ЛОБАРЧУК
для «Урядового кур’єра»



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua