"Іван ГРАЧОВ: «Будувати «Південний потік» Росії не треба»"

1 лютого 2012

ГАЗОВІ ПИТАННЯ. Росії не треба будувати «Південний потік», оскільки це призведе до появи нових транзитних країн. 

Про це заявив голова комітету Держдуми з енергетики (фракція «Справедлива Росія») Іван Грачов на зустрічі з українськими журналістами у Москві, УКРІНФОРМ.

«Я завжди говорив, що будувати «Південний потік» Росії не треба, тому що він упреться в країни, які в перспективі поводитимуться точно так само, як Україна, використовувати свій транзитний статус», – сказав Іван Грачов.

За його словами, з цим газопроводом буде важче, ніж з «Північним потоком», оскільки він прямо з’єднує Росію і Німеччину, яка є основним покупцем газу. «Південний потік» упреться або в Болгарію, або в Румунію. Вони бідніші, ніж Україна і відповідно думатимуть, як їм через транзит отримати додаткові гроші», – підкреслив депутат.

Голова комітету з енергетики також підтвердив свою позицію в тому, що створення газотранспортного консорціуму у форматі трьох – Росія, Україна і Європа – він вважає більш вигідним рішенням. «Простіше домовитися по мережі на трьох –  Європа, Росія та Україна – з тим, щоб в обмін на доступ до української ГТС надати за нормальними цінами російський газ», – зазначив І. Грачов.

При цьому він вважає прийнятним розподіл часток у газотранспортному консорціумі, при якому у України буде більш як 50%, а у Росії та ЄС – менш як 50% на двох, оскільки єдина позиція РФ та Євросоюзу дасть змогу просувати «правильні» рішення. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua