"Іван Коваль: малював як жив"

Олег ЧЕБАН
1 березня 2016

«Мужність у мистецтві» — таку назву має персональна виставка пам’яті майстра народного малярства Івана Коваля, яку демонструють у Вінницькому обласному центрі народної творчості. В експозиції представлено 25 картин — «Подільська толока», «Розплітають молоду», «Жнива», «На вулиці музиченька грає», «Мати у вишневій хустині» та інші. У творах художника багато світла, радості, краси, любові, хоча йому не часто доводилося усміхатись.

Народився Іван Дмитрович у селі Кирнасівка Тульчинського району Вінницької області в лютому 1946 року. Інвалід з дитинства не міг ходити (хворів на поліомієліт), не навчався у школі навіть. Тож живопису навчався самотужки. Малював лежачи на животі. В усьому йому допомагала мама. Він створював жанрові картини, відображаючи український народний побут, звичаї, обряди, розваги. Еволюціонував від лаконічного образу до складних багатофігурних композицій. Цей непересічний самодіяльний художник залишив особливий слід в історії розвитку народного малярства на Вінниччині. Про його творчість зняли фільм. Окремі роботи майстра зберігають у Національному музеї народної архітектури та побуту України. А сто картин — основний творчий доробок — він заповів дітям — Кирнасівській загальноосвітній школі, де діє його картинна галерея.

Під час відкриття виставки відбулася презентація книжки Ганни Волошенюк «Іване, сину наш…», яку видала бібліотека журналу «Вінницький край». З нагоди 70-річчя від дня народження Івана Коваля в області впродовж цього року відбуватимуться культурно-мистецькі заходи із вшанування пам’яті славного земляка. 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua