"Із морозом астматикам не по дорозі"

Наталя МИХАЙЛЕНКО
3 сiчня 2013

НЕБЕЗПЕКА

Узимку кількість звернень до медиків хворих  на бронхіальну астму значно зростає

Холодна погода негативно впливає на багатьох із нас. Але, за словами лікарів, найгірше почуваються люди, що хворіють на астму.

— Узимку до нас звертається в середньому втричі більше пацієнтів, ніж у теплу пору року. Це пов’язано не тільки зі зміною метеоумов — зниженням температури повітря, підвищенням вологості, холодним вітром, — а й з поширенням гострих вірусних захворювань, — каже алерголог-пульмонолог Тетяна Голубовська-Компанченко.

У період епідемії ГРВІ чи грипу люди, які страждають на легеневі й бронхіальні захворювання, особливо вразливі, оскільки респіраторні віруси сприяють розвитку гіпереактивності бронхів, що призводить до бронхоспазму. Крім того, вірусна інфекція прокладає шлях бактеріальним ускладненням, загостренню хронічного бронхіту, який є незмінним супутником інфекційно залежної бронхіальної астми.

Лікарі рекомендують: із початком зимових холодів і підвищенням ймовірності захворювання на ГРЗ пацієнтам із бронхіальною астмою потрібно чітко дотримуватися підтримуючої терапії, а іноді навіть підвищити добову дозу препарату. Головне — перед зміною дозування не забути порадитися з лікарем. Крім того, лікарі радять вживати профілактичні дози противірусних препаратів.

Є ще один привід для звернення пацієнтів із бронхіальною астмою в зимовий період. Найчастіше взимку проводять курс алергеноспецифічної імунотерапії (введення в організм пацієнта зростаючих доз алергену, до якого у нього виявлено ??підвищену чутливість). Його проводять за узгодженням із лікарем після проведення алергопроб з пилковими чи побутовими алергенами.

— Такий різновид лікування підходить лише тим, хто перебуває у стані ремісії і не хворіє на ГРВІ, — застерігає алерголог-пульмонолог. Астматикам не варто довго перебувати на вулиці в холодну, вологу, вітряну погоду. Якщо потрібно виходити на вулицю за таких погодних умов, то лікарі рекомендують застосовувати короткодіючі бронхолітики.

Якщо у хворого спостерігаються ознаки загострення (поява щоденних нападів ядухи, кашлю або дихального дискомфорту, збільшення частоти вживання симпатоміметиків до 4—6 разів на добу), йому не варто відкладати візит до лікаря. Спеціаліст-алерголог допоможе скорегувати лікування, порадить, як зняти напад і полегшити перебіг хвороби. 

Пацієнтам потрібно чітко дотримуватися підтримуючої терапії. Фото з сайту oyounalalam.tv



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua