"Із неба — дощ, з балкона — пісня"

Іван ШЕВЧУК
24 травня 2012

АКЦІЯ. Рясний травневий дощ був наче й гарною прикметою для незвичного концерту, запропонованого одеситам. Сценою тут був балкон третього поверху, глядацькою залою — бруківка Дерибасівської. Це дійство організувало мистецьке об’єднання «Остання Барикада». Місце для акції було обрано не випадково. Ще кілька років тому балкон третього поверху на Дерибасівській, 20 був розмальований у національному стилі із написом «Слава Україні!» Торік мерія намагалася довести власникам квартири та всій національно свідомій громадськості, що такий розпис слід вважати просто псуванням фасаду. Втім, відстояти настінний живопис вдалося, а балкон до певної міри став символом мирної боротьби за українські культурні цінності. Тож люди, що зібралися під ним послухати українських віршів та пісень, такою перешкодою, як дощ, знехтували.

Виступ групи  «Телері»  був одним із найпомітніших на  «балконному» концерті в Одесі. Фото автора

«Річ у тім, що в Африці близнюками викликають дощ», — жартували письменники брати Капранови. Втім, злива виявилася нетривалою і лише додала акції цілком доречного елементу несподіванки. Тож гостей із Києва — поета Артема Полежаку, ведучу поетичного прогнозу погоди на каналі «1+1» Тетяну Коваленко та гурт «Телері» із солісткою Лесею Рой — одесити слухали вже без парасольок. Не менший інтерес викликали у них і виступи земляків  — кобзаря Максима Трубнікова, поета Олекси Губського та гурту «патріотичного позитиву»  «Друже Музико».

Позитив, власне, і був головним змістом балконного концерту. Попри «барикадний» заголовок, акція на Дерибасівській була веселою та доброзичливою, тож викликала гарні емоції навіть у випадкових перехожих.



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua