"Із одного кілограма пластикових відходів, японці витискають літр дизпалива"

18 вересня 2012

ПАЛЬНЕ З ВІДХОДІВ. Пластик в недалекому майбутньому може стати цінним джерелом енергії. В Канаді триває річне випробування пристрою, створеного в Японії. Завдяки йому, пластикові пляшки утилізують з метою отримання чистого пального.

Пристрій здатний обробляти щогодини до 10-ти кілограмів полімерів, з яких одержують 10 літрів пального. Спочатку пластикові пляшки дроблять, отримані гранули кидають в корито, й вони «просуваються» трубами й камерами. У процесі нагріву пластик перетворюється на рідину, потім на газ і зрештою його охолоджують.

Енді Лера, керівник проекту:

«Я навіть уявити собі не міг, що таке – можливе: брати пластикові відходи й переробляти їх у пальне – економічно й швидко».

Пристрій можна завантажувати будь-якими виробами з пластику. Паперові етикетки і незначний бруд не нашкодять процесу. Витрати на електроенергію становлять 10 євроцентів на літр виробленого пального.

Викиди вуглекислого газу при цьому еквівалентні нормальному видиханню чотирьох людей.

Пет Макінрой, один з керівників проекту:

«Гадаю, цей процес може самоокупатись. На додаток, він розв’язує велику проблему, як-от утилізація пластмасових відходів, того, що потрапляє просто на смітник».

По завершенні технологічного процесу отримують вихідну речовину – суміш бензину, дизельного палива, керосину та інших видів пального.

Цю суміш далі можуть використовувати прямо у печах або як дизельне паливо для автомобілів.

Copyright © 2012 euronews 



При копіюванні даної статті посилання на джерело обов'язкове: http://www.ukurier.gov.ua